RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Вручення повісток старого зразка: наскільки це законно та як виглядають нові бланки

Адвокат Роман Сімутін розповів, чим відрізняються повістки нового та старого зразка та чи мають право українці при отриманні повістки відмовитися від документа попереднього зразка.

Про це він повідомив у коментарі "Телеграфу".

Читайте також: Вручення повісток на вулицях: чому процес "оживився" і чи буде нова хвиля мобілізації

За словами юриста, за постановою КМУ про нові повістки, зміст бланку може змінюватися. Але на практиці не важлива форма та зміст, а лише те, чи отримала людина повістку чи ні.

"З точки зору своєї практики пояснюю, коли я приходжу на судове засідання по водійському кейсу, говорю: "Ваша честь, так і так, форма направлення не відповідає тій, що затверджена постановою Кабміну і порядку!". Суддя на мене подивиться-подивиться і каже: "Ну, добре, що ще?". Я відповідаю, мовляв, ви ж знаєте, порядок прописаний так, але порушена процедура. Суддя каже, "Добре, що іще?". На це я апелюю, наприклад, що інша процедура порушена. Але суд ухвалює, що водій винен", - розповів Сімутін.

Він зазначив, що якщо повістку вручили, а отримувач не з'явився у військкоматі, то уповноважені особи у суді доведуть, що цей громадянин навмисне не прибув. Сама повістка ніяк не оскаржується, тому що є рішення Верховного суду щодо цього.

Раніше ми писали, як карають в Україні за неявку до військкомату.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.