RU  UA  EN

Пʼятниця, 5 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Новини

5 липня

4 липня

Всі новини

Чи можна мобілізувати чоловіка з декретної відпустки: пояснення юриста

Декретна відпустка по догляду за дитиною по досягненню нею трьох років не дає право на відсрочку від мобілізації, принаймні для чоловіків.

Про це інформують юристи адвокатського агентства "Вертикаль", відповідаючи на поширене запитання, чи дає право військовозобов'язаному чоловіку, який знаходиться у "декреті", відстрочку від мобілізації, коли його жінка працює, утримуючи сім'ю.

Якщо у чоловіка відсутні підстави для відстрочки від мобілізації, тоді його зможуть мобілізувати з декрету, консультують адвокати.

Читайте також: Декретна відпустка під час війни: що треба знати для отримання виплат

В умовах воєнного стану обрати – піти на фронт чи в декретну відпустку – може лише чоловік-військовослужбовець, дружина якого також є військовою, пояснили юристи.

Таке ж право мають чоловіки, які, згідно з законом, мають відстрочку від призову під час мобілізації.

Нагадаємо, що в Україні в рамках мобілізації можуть призивати в армію також обмежено придатних до служби чоловіків.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.