RU  UA

Послабити контроль Росії у Чорному морі: капітан розповів, чи можемо ми отримати кораблі від Заходу

Росія контролює 80% українського узбережжя та становить постійну загрозу безпеці України як на землі, так і в Чорному морі. Українська влада має піднімати питання про отримання західної військової допомоги не лише Сухопутним силам, а й ВМС України.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів експерт Центру оборонних стратегій та капітан 1-го рангу запасу ЗСУ Андрій Риженко.

"Зараз Україна контролює лише 20% свого узбережжя. Якщо брати такий відсоток по суходолу, то супротивник контролює 16% суходолу. Те, що нам потрібно охороняти море – це 100% Ми бачимо наслідки блокади наших портів в північно-західній частині Чорного моря, при чому це стосується не тільки України, а й світу. Крім того, у цій частині, в районі острова Зміїний, є залежи корисних копалин, газу та нафти. І цінності нам потрібно охороняти, а для цього потрібен флот. Ми можемо просити та отримати кораблі, та скоріше це будуть катери. Але під час ведення війни, закритий шлях через протоку Босфор і Туреччина не дозволить пройти військовим суднам у Чорне море", – каже він.

Але й інші шляхи поставок невеликих катерів вагою до 100 тонн, які можуть вирішувати завдання по забезпеченню безпеки ближнього узбережжя вже зараз.

"Доставити повітрям, або іншими видами транспорту в Україну, або до прилеглих країн. Такі замовлення мають бути. Я повністю поділяю думку, що пріоритет у нас Сухопутні війська та Повітряні сили, але ВМС має мати свою частку допомоги. Але для ВМС у пакетах західної військової допомоги майже нічого немає", – повідомив капітан.

Як писав "Апостроф", російська агресія стала війною безпілотників, дронів, артилерії, за ними – майбутнє. Армія морських дронів може остаточно знищити гегемонію, і зокрема у питанні повернення українського Криму.