RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Може торкнутися й України: експерт оцінив ймовірність землетрусів у нашій країні

Потужний землетрус у Туреччині, що забрав життя тисяч людей, виник у сейсмоактивному поясі, до якого належить і Україна. Землетруси можуть відбутися також у Києві та Криму.

Про це розповів сейсмолог Олександр Кендзера.

Читайте також: Загроза землетрусів для України: чи може повторитися турецька катастрофа

Він попередив, що стихія може сильно зачепити українську столицю, яку вже колись сильно трясло.

"Безумовно може бути (сильний землетрус у Києві — ред.), все залежить від того, про який землетрус ми говоримо. Зокрема ці землетруси з вогнищами в зоні Вранча, з джерелами в зоні Вранча, яка на території Румунії. Від цих землетрусів сейсмічні хвилі підходять й викликають коливання і у Києві, і в москві, і у санкт-петербурзі. Люди пам’ятають сильні землетруси, які були в зоні Вранча у 1977, 1986 та 1990 роках. Пам’ятають, як у Києві з високих будинків мешканці вибігали на вулицю, бо боялися, що їхні будинки можуть зруйнуватися,– розповів експерт.

Він також розповів про те, що потужні землетруси можуть статися на території тимчасово окупованого кримського півострова. Там є власні сейсмоактивні зони, зокрема – на південному узбережжі. Кендзера нагадав про те, що в 1927 році там вже відбувся потужний землетрус, який практично стер з землі все узбережжя.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" показував, Як у Туреччині розбирають завали після землетрусів.