RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

На Донбасі тривають запеклі битви: свіжі карти бойових дій

Станом на 11 лютого, російські війська роблять спроби перерізати шляхи сполучення до Бахмута Донеччини, наступати біля Кремінної на Луганщині і на сході Харківщини, а також окупанти витісняють "вагнерівців" у Запорізьку область.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Читайте також: Гинуть і "вагнери" і десант: боєць ЗСУ про втрати Росії на Донбасі

Луганський напрямок

Минулої доби ворог продовжував свій наступ на північний захід від Сватового. Генштаб ЗСУ передає, що українські військові відбили атаки у Гряниківці (54 км на північний захід від Сватового) та Масютівці (51 км на північний захід від Сватового) на Харківщині, а також Стельмахівці у Луганській області (15 км до на захід від Сватового).

У свою чергу, Міноборони РФ стверджує, що окупанти зайняли Дворічне Харківщини (53 км на північний захід від Сватового), але цьому немає візуальних підтверджень.

Експерти ISW зазначають, що наразі рашисти зосереджують свої сили на північний захід від Сватового і, ймовірно, мають намір окупувати Дворічне найближчими тижнями. Це селище знаходиться на перетині траси Р79, що веде на південний захід до Куп'янська, та траси Т2114, що веде на північний захід до Великого Бурлука.

Також окупанти наступають у районі Кремінної. Російські блогери повідомляють, що ЗС РФ продовжують позиційні наступальні операції в районі Білогорівки (12 км на південь від Кремінної), але цьому ISW також не знайшли візуальних підтверджень.

Фото: understandingwar.org

Донецький напрямок

Ведуться наземні атаки навколо Бахмута. Російські джерела зазначають, що під час тяжких боїв нібито взяли під контроль трасу Т0504 Костянтинівка – Годин Яр – Бахмут та трасу Е40 Бахмут – Слов'янськ. Також бойовики ПВК "Вагнер" нібито прорвали оборону ЗСУ у напрямку Ступоцького, що близько за 12 км на захід від Бахмута.

Крім того, 10 лютого ворог намагався наступати у районі Авдіївка-Донецьк, але успіху не мав. Українські воїни також відбили наступ окупантів у районі Пречистівки, що за 35 км на південний захід від Донецька.

Фото: understandingwar.org

Південний напрямок

РосЗМІ зазначають, що загарбники атакували Новоданилівку у Запорізькій області. Водночас бойовиків ПВК "Вагнер" перекинули до Мирного на Запоріжжі, аби поповнити бойові втрати, передає ISW. У такий спосіб командування ЗС РФ намагається витіснити "вагнерівців" у такі райони на лінії фронту, які позбавлені пріоритету для окупантів.

Фото: understandingwar.org

Нагадаємо, ПВК "Вагнер", заснована Пригожиним, сповільнила темпи вербування ув'язнених росіян, тому що Кремль уже не зацікавлений у використанні бойовиків-вагнерівців як важливої військової сили на фронті повномасштабної війни, замінюючи їх на регулярні війська.