RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

ПВК "Вагнер" більше не потрібна Путіну: подробиці від західних аналітиків

ПВК "Вагнер", заснована Пригожиним, сповільнила темпи вербування ув'язнених росіян, тому що Кремль уже не зацікавлений у використанні бойовиків-вагнерівців як важливої військової сили на фронті повномасштабної війни, замінюючи їх на регулярні війська.

Про це повідомили аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Євген Пригожин заявив, що припиняє вербувати ув'язнених росіян, однак уточнив: перед тими, хто вже вступив у лави "Вагнера", виконають "усі зобов'язання". Водночас у ISW вважають, що ця ПВК все ж продовжить вербувати росіян у в'язницях, але значно в менших обсягах і повільніше, ніж раніше.

Читайте також: У Росії продовжує розростатися цвинтар найманців ПВК "Вагнера": відео

Зменшення обсягів і темпів вербування "Вагнером" російських ув'язнених підтверджує і статистика Федеральної служби виконання покарань: скорочення чисельності в'язнів стабілізувалося в період з листопада 2022 року до січня 2023 року.

Це спричинено тим, що Кремль намагається відмовитися від залежності від "Вагнера".

"Це явище узгоджується із загальною тенденцією повільної заміни "вагнерівців" на регулярні російські війська в районі Бахмута. Це вказує на те, що російське військове командування, ймовірно, потроху відмовляється від опори на "Вагнера", а, отже, і від використання в'язнів у ролі "гарматного м'яса"", - наголосили в ISW.

Тим часом країна-терористка продовжує готувати свою оборонну-промислову базу до затяжної війни та прагне піти у великий наступ на сході України.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Путін зацікавлений у затягування повномасштабної війни з низки причин.