RU  UA

Вони б ще сонячними зайчиками воювали: військовий журналіст про ноу-хау з російськими дронами

Росія марно прикріплює до дронів-камікадзе Shahed 136 повітряні кулі з кутовими відбивачами, які нібито покликані вводити в оману системи української протиповітряної оборони. Все через те, що системи ППО працюють в інших діапазонах.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів ізраїльський військовий журналіст Сергій Ауслендер.

Читайте також: Чому "шахіди" атакують Україну лише вночі: у ЗСУ дали відповідь

Він зазначив, що це свого роду хибні цілі і така методика оптичних обманів використовувалася раніше.

"Вона зараз не дуже підходить для боротьби з системами ППО і навіть для їх обману, тому що там все працює в інших діапазонах – радіолокаційному, інфрачервоному тощо. Тому цілком припускаю, що іранці пробують різні варіанти разом із росіянами, пробують різні технології обходу ППО", - зауважив експерт.

Так, вони пускають їх спочатку першими хвилями для виявлення позиції ППО, щоб потім встигнути внести зміни до польотних маршрутів ракет для обходу цих позицій. Тобто вони цю тактику використовують і намагаються вдосконалити.

"Це мені нагадує історію, як на початку 90-х була популярна тема - компакт-диск вішати на мотузку на дзеркало автомобіля, щоб він начебто промені радара відбивав. З тим самим успіхом можна намагатися сонячним зайчиком збити гарматне ядро, наприклад, або святою водою побризкати машину. Це все, звичайно, нісенітниця. Або ці баржі, які біля Кримського мосту, здається, вони ставили з оптичними відбивачами. Це все віра у пласку землю - з цієї опери", - пояснив він.

На думку Сергія Ауслендера, це жодним чином не вплине на роботу української ППО. Адже для цього потрібні інші засоби, яких через свою технологічну відсталість ані Іран, ані Росія, не мають.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Путін готовий піти на нову війну, щоб відвернути увагу від України - Сергій Ауслендер