RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін готовий піти на нову війну, щоб відвернути увагу від України - Сергій Ауслендер

На федеральних зборах Путіну говорити народу нема чого, тому він може захворіти

На федеральних зборах Путіну говорити народу нема чого, тому він може захворіти Сергій Ауслендер Фото: facebook

Після нещодавньої масованої атаки по Україні росія все частіше запускає по українських містах іранські дрони. Крім того, окупанти вигадали нову хитрість – кріплять до безпілотників кутові відбивачі. Разом з тим, у світі дедалі більше обговорюють "польоти" невідомих об'єктів над Північною Америкою. Кому і для чого це потрібно, як росіяни випробовують на міцність українську ППО і чого чекати 21 лютого від послання путіна на федеральних зборах – в етері Апостроф TV розповів ізраїльський військовий журналіст СЕРГІЙ АУСЛЕНДЕР.

– У ЗМІ з'явилася інформація про те, що Іран використовує флот та державну авіакомпанію для постачання росії нових безпілотників. Що вам відомо? Невже до Ірану не дійшли попередження про погані наслідки, якщо він продовжуватиме постачати росії озброєння?

- Так, була інформація про те, що їм поставили нові типи безпілотників. Цілком можливо, що Іран все-таки вирішив продовжувати ці поставки, але таким секретнішим способом. В Ізраїлі це також зараз активно обговорюють і думатимуть над заходами протидії, бо Ізраїль категорично проти того, щоб Іран хоч комусь і якось постачав свою зброю. Як це станеться, я не знаю, є різні способи. Цілком можливо, що недавній удар по іранських об'єктах, який був сигналом Тегерану, щоби припинити допомогу росії - до адресата не дійшов. Значить, доведеться урок повторювати, бо повторення, як відомо, мати навчання. Подивимося, як це все розвиватиметься.

Читайте: Робота проти ППО: у ЗСУ пояснили, чому росіяни почали частіше атакувати "Шахедами"

Зрозуміло, що іранці зараз дуже зацікавлені в тому, щоб випробовувати свою зброю на полі бою, вони тут готуються до великої війни з усіма по периметру. Ось, війна в Україні – для них свого роду полігон для випробування їхньої зброї.

– Які настрої зараз в Ізраїлі щодо ситуації в Україні? Про що говорять, про що пише ізраїльська преса?

– Нині тут дещо зменшився інтерес до війни в Україні. Він зберігається, пишуть багато, фіксують, ведуть хроніки та інше, але він дещо зменшився у зв'язку з тим, що у нас тут велика заруба довкола юридичної реформи, яку затіяв новий уряд. У нас демонстрації тут ідуть мільйонні, сьогодні вся країна перекрита, в Єрусалимі, в аеропорт ніхто не може в'їхати – якийсь дурдом. Учора виступав президент Ізраїлю зі зверненням до нації і говорив, що давайте вже розмовлятимемо, інакше ми докотимося до якоїсь громадянської війни. Тому інтерес є, але він дещо відтінений тим, що відбувається зараз усередині Ізраїлю.

- Поговорімо більше про БПЛА. Вчора на півдні України було нібито зафіксовано дрони-камікадзе Shahed 136, потім сказали, що це були розвідувальні дрони, але до них були прикріплені повітряні кулі з кутовими відбивачами. На вашу думку, ці відбивачі покликані впливати на нашу ППО? Навіщо таке робить росія?

- Це свого роду хибні цілі. Взагалі ця методика оптичних обманів використовувалася раніше, але вона зараз не дуже підходить для боротьби з системами ППО і навіть для їх обману, тому що там все працює в інших діапазонах – радіолокаційному, інфрачервоному тощо. Тому цілком припускаю, що іранці пробують різні варіанти разом із росіянами, пробують різні технології обходу ППО.

В принципі, очевидно, щодо тактики використання цих безпілотників… Як вони їх використовують? Вони пускають їх спочатку першими хвилями, щоб виявити позиції ППО, потім встигнути внести зміни до польотних маршрутів ракет, щоб вони обходили ці позиції ППО. Тобто вони цю тактику використовують, намагаються вдосконалити. Це мені нагадує історію, як на початку 90-х була популярна тема – компакт-диск вішати на мотузку на дзеркало автомобіля, щоб він начебто промені радара відбивав. З тим самим успіхом можна намагатися сонячним зайчиком збити гарматне ядро, наприклад, або святою водою побризкати машину. Це все, звичайно, нісенітниця. Або ці баржі, які біля Кримського мосту, здається, вони ставили з оптичними відбивачами. Це все віра у пласку землю – з цієї опери.

Це жодним чином не вплине на роботу вашої ППО. Для цього потрібні інші засоби, якими, мабуть, через свою технологічну відсталість ні Іран, ні росія – поки що, принаймні – не мають.

– Поговоримо про США та Китай. Останнім часом було дуже багато повідомлень, що в небі над Північною Америкою виявили аеростати, непізнані об'єкти. Їх збивали. Китай стверджував, що це громадські об'єкти. Навіщо це може робитися? Китай збирає інформацію для якихось власних цілей?

– Так, зараз усі активно обговорюють ці "НЛО", які там літають. Тут є кілька моментів. По-перше, ця тема не нова. Північні корейці ще у 80-х, на мою думку, любили брати ці метеорологічні зонди, в них насипали якусь бактеріологічну зброю і запускали це у бік Японії. І таке було.

Потім треба розуміти, що американська ППО з цими так званими зондами чи кулями чудово впоралася. Тут можна згадати історію з якимись безпілотниками, які долітали аж до Саратова, і потрапляли на ці аеродроми російської стратегічної авіації, що продемонструвало, що ППО в Росії відсутня як клас. А в США вона, як ми бачимо, є. Всі ці об'єкти були виявлені та успішно збиті.

Навіщо це потрібно, і хто цим займається? Версія, яка найбільше зараз обговорюється – це китайці. До речі, коли першу кулю збивали, китайці сказали, що це не ми, а потім висловили протест через її збиття, чим написали свого роду явку з повинною. Для чого це потрібно, я чесно сказати, не знаю, оскільки розвідка стаціонарних об'єктів ведеться зараз за допомогою супутників. Сучасні супутники мають здатність буквально розглянути мураху на землі. Тому для чого це їм потрібне, я не знаю. Можливо, вони таким чином вивчають американську ППО та її можливості. Можливо, вони провокують Штати на щось. Тут важко сказати, що у китайців в думках. Але очевидно, що протистояння між США та Китаєм набуває досить гострого характеру, тим паче через ці події навколо Тайваню, де китайці все погрожують вирішити тайванське питання, а американці кажуть, що активно Тайвань захищатимуть.

– Ми пам'ятаємо, що американський генерал прогнозував, що США та Китай, ймовірно, розпочнуть війну у 2025 році. На вашу думку, чи справді може статися такий конфлікт? На тлі того, що відбувається в нашій країні, наскільки зараз потрібен ще один конфлікт?

– Скажіть мені, хто у 2021 році міг припустити, що у 2022 такий жах почнеться? Ніхто ж у це не вірив. Зрозуміло, що система стримувань і противаг і система безпеки у світі дуже крихка. Вона буквально зламана вщент. Тому нічого не можна заперечувати, і все треба допускати.

Інша справа – чи готові китайці зараз проводити операцію із захоплення Тайваню. Як на мене, так не готові. І до 2025 року – я сумніваюся, що вони, враховуючи їхні економічні проблеми, соціальні та інші, будуть готові. Але там утворюється вже така одноосібна диктатура. Не колективна, як раніше, а одноосібна – цього самого Сі, а диктатори – люди мало передбачувані. Ось один уже вирішив повоювати із сусідньою країною, і що з цього вийшло, ми зараз усе спостерігаємо у прямому ефірі, можна сказати.

– Повертаємось до цих куль. Цієї ночі Пентагон пояснив збиття об'єктів у своєму повітряному просторі тим, що їхня траєкторія і висота викликали занепокоєння, зокрема й через те, що вони могли бути загрозою для цивільної авіації. Це зроблено, щоб ніхто не хвилювався, що щось відбувається на їхній території?

- Може й таке бути, чому ні. Все залежить від того, де ця кулька там літала, я висоту ще не дивився. Вона цілком могла літати на цих висотах. У них найактивніший рух цивільної авіації – це над Штатами. Вони там літають, як таксі Нью-Йорком їздять – приблизно з такою ж густотою та частотою. Зрозуміло, що ця куля цілком могла являти собою загрозу.

З іншого боку, Штатам теж зараз не особливий сенс напружувати свої відносини з Китаєм. Ну от вони й сказали, що кулю, яка становила загрозу, збили. Їм головне було усунути загрозу – вони її й усунули.

- Хотілося б поговорити з вами про ймовірність відкриття нового фронту в Молдові, тому що секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що кадировці, які воювали в Україні, зараз перебувають у Туреччині під виглядом рятувальників і можуть опинитися потім у Молдові і влаштувати там провокації. Що задумав путін, на вашу думку, і чи можливі в Молдові якісь провокації та відкриття нового фронту?

- Ось прямо нового фронту я там не чекаю. Зрозуміло, що у Молдові досить сильні проросійські настрої. До речі, я там був нещодавно, і це спостерігав на власні очі, це правда. Молдовська влада, треба їм віддати належне, цю загрозу усвідомлює. Плюс у них є поруч дружня Румунія, яка їх сприймає як один дружній народ і готова їм надавати будь-яку допомогу. Плюс, я вважаю, що Європа теж усвідомлює цю небезпеку – спроби розгойдати ситуацію, яку росія раніше робила на Балканах, зараз у Молдові. Плюс там Придністров'я поряд, дуже специфічний анклав. Тому спробувати вони, звісно, можуть.

Вони зараз намагатимуться зробити все, що завгодно, аби хоч якось відвернути увагу від того, що відбувається на фронті російсько-української війни. Наскільки в них це вийде, не знаю, бо якщо згадати події останніх п'яти років, зокрема, спробу подібних дій у Чорногорії, якщо я не помиляюся, – там все це провалилося. Наразі розвідки за цим уважно стежать, служби безпеки уважно стежать. Європі зараз ще одне таке внутрішнє вогнище напруженості не потрібне. Тому я вважаю, що навіть якщо вони спробують цю спробу, її вчасно зможуть усунути. Подивимося, як розвиватимуться події.

– Ми очікуємо, що у 20-х числах лютого путін повинен звернутися до федеральних зборів. ЗМІ пишуть, що основними тезами буде "росія – єдиний народ, росія переможе, все за планом". При цьому кажуть, що текст його промови постійно переписують, оскільки він залежить від подій на фронті. Чого очікувати від цього послання, і чи не скасують його на тому тлі, що фактично глобально говорити нема про що?

- Це, до речі, цікавий момент, тому що щось же треба пред'явити народу. Взагалі, послання федеральним зборам – це його конституційна обов'язок, а не пряма лінія з народом, де він любив розважатися і виконувати роль доброго царя. Це його прямий обов'язок – щорічно виступати. Але враховуючи, що пред'являти зараз особливо нема чого, швидше навпаки, вони цілком можуть цю справу відкласти за якихось обставин.

Зрештою хто там зараз на ці обставини звертає увагу? Вигадають щось: захворів, світло відключили. Окрім цього, якщо воно таки відбудеться, то особисто я не чекаю почути там чогось нового та сенсаційного. Буде ось цей набір класичних штампів: "велика країна", "велика перемога", "ми єдиний народ", "ми боремося з нацистами, з усім світом, з НАТО", "ми переможемо, ми вистоємо, ми міцні як ніколи, наша економіка підйомі". А потім цю справу будуть обсмоктувати у федеральних медіа, розбирати це по цитатах і говорити, що такого виступу путіна взагалі ще ніколи не було.

– І почуємо від путіна, що "ми розпочали це, щоб закінчити бойові дії".

– І "ми готові до переговорів, але Київ не хоче".

Читайте також

Заборона ТікТок: чи закриють в Україні популярну мережу

Штати мають чимало претензій до китайської компанії TikTok

Запах Третьої світової: чого чекати після ударів по Ізраїлю

Неготовність США жорстко відповідати на напади веде до війни

Британський десант у США: як Кемерон умовляв трампістів допомогти Україні

Незважаючи на поїздку Девіда Кемерона до США, переконати трампістів допомогти Україні не вдалося

Новини партнерів