RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

ЗСУ відбили атаки ворога на Донбасі та на Харківщині: зведення Генштабу

356 доба повномасштабної російсько-української війни: ворог сконцентрував основні зусилля на веденні наступу на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Тим часом ЗСУ посилюють оборону й відбивають атаки російських окупантів.

Про це повідомили в Генштабі ЗСУ.

Протягом доби українські військові відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Гряниківка Харківської області; Невське, Кремінна, Кузьмине, Шипилівка і Білогорівка - Луганської та Федорівка, Парасковіївка, Бахмут, Водяне, Мар’їнка і Побєда на Донеччині.

Читайте також: Коли може відбутися новий масований обстріл України: названі терміни

Окрім атак, ворог за добу завдав 2 ракетних та 32 авіаційних удари, здійснив 55 обстрілів з РСЗВ.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках не зафіксовано ознак формування наступальних угруповань ворога. У Білорусі на полігонах тривають заходи бойової підготовки російських військ. Минулої доби під ворожі обстріли потрапили райони населених пунктів Янжулівка Чернігівської області; Товстодубове, Вовківка, Білокопитове, Волфине і Басівка Сумської області та Ветеринарне, Красне, Вовчанськ і Дворічанське на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках російські окупанти обстріляли з танків, мінометів та артилерії райони населених пунктів Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Синьківка, Куп’янськ, Степова, Кислівка, Табаївка, Крохмальне, Берестове, Піщане, Вишневе і Чернещина Харківської області; Стельмахівка, Макіївка, Площанка, Невське, Діброва і Білогорівка на Луганщині та Іванівка, Спірне і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Білогорівка, Веселе, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Олександро-Шультине, Озарянівка, Диліївка і Майорськ на Донеччині.

На Авдіївському та Новопавлівському напрямках під танковими, мінометними та артилерійськими обстрілами були райони населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення. Серед них - Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Богоявленка, Новоукраїнка,Пречистівка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого впливу зазнали Времівка і Новопіль на Донеччині; Ольгівське, Гуляйполе, Староукраїнка, Гуляйпільське, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове, Кам’янське Запорізької області та Іллінка і Нікополь - Дніпропетровської.

На Херсонському напрямку загарбники обстріляли з мінометів, ствольної та реактивної артилерії цивільні об'єкти Херсона, а також Антонівку Херсонської області.

У російському окупаційному війську настільки серйозні втрати, що в них навіть закінчилися металеві жетони з особистим номером, за яким ідентифікують тіло загиблого. Зокрема, така ситуація склалася у підрозділів 20-ї армії, що діють у Луганській області, унаслідок чого керівництво зобов’язало їх носити у нагрудній кишені гільзу із клаптиком паперу в ній, на якому кожен окупант мусить зазначити інформацію про себе, особистий номер, тощо.

"Щоб мотивувати особовий склад до наступу, у підрозділах противника розповсюджується агітація про добові грошові надбавки за участь у штурмових діях. До того ж, анонсовано доплату кожному загарбнику за кілометр просування по українській землі. У москві розпочалась агітаційна робота щодо мобілізацї стосовно науковців. Зокрема, з персоналом науково-дослідного інституту "Полюс", який є провідним науковим центром росії в галузі лазерних технологій, проведено роз’яснювальну роботу про соціальні гарантії та пільги мобілізованих осіб", - додали в Генштабі.

Тим часом українська авіація упродовж доби 15 ударів по районах зосередження окупантів та збила два ворожих літаки - Су-24М та Су-25. Разом з цим підрозділи ракетних військ та артилерії уразили пункт управління, 7 районів зосередження живої сили, 2 станції РЕБ, а також склад боєприпасів російських окупантів.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Росія вербує на участь у війні проти України найманців-курдів.