RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

12 травня

Всі новини

Україна може отримати шведські винищувачі Gripen: у чому їхня особливість

Українська армія розраховує отримати від Швеції літаки-винищувачі Gripen для національної оборони. Цій країні відправили запит на передачу авіації.

Це підтвердив ЗМІ міністр оборони Швеції Пол Йонсон.

Читайте також: Коли Україна отримає винищувачі, штурмову авіацію та ударні гелікоптери: у Зеленського назвали термін

За його словами, він отримав відповідне прохання і від українського президента.

Проте зауважив, що, коли йдеться про Gripen, то самі постають перед обмеженнями через те, що ці літаки також дуже важливі і для підтримання територіальної цілісності й суверенітету країни. При цьому підтвердив, що пріоритетом для Швеції є посилення саме української протиповітряної оборони.

“Мав можливість обговорити це з міністром оборони України Резніковим. Ми також працюємо з іншими країнами для посилення підтримки в плані ППО“, - додав він.

Що відомо про Gripen

Saab JAS 39 Gripen – це легкий одномоторний багатоцільовий літак-винищувач виробництва аерокосмічної компанії Saab AB Швеції.

Зокрема, літак стоїть на озброєнні Швеції, Таїланду, Чехії, Угорщини, ПАР, Бразилії.

При цьому ще до вторгнення Росії його розглядали одним з кандидатів на роль літака для українських Повітряних Сил.

Його створювали саме під умови Швеції (у 80-х роках), під час розробки заклали такі важливі параметри: простота в обслуговуванні, невибагливість до злітно-посадкових смуг, дешева експлуатація, без зменшення бойової ефективності.

Перший політ Gripen здійснив у 1988 році.

Існує три покоління Gripen: A (одномісний)/B (двомісний), C/D та E/F. Відповідають рокам за рівнем технологій та оснащення: 90-ті, 2000-ні та 2010-ті роки.

Остання версія JAS 39E/F має додаткову назву Gripen New Generation. Літак отримав новий двигун F414 F/A-18 Super Hornets, що дозволяє без форсажу летіти на надзвуковій швидкості. Він за рівнем технічного оснащення JAS 39E/F не поступається F-16 сучасних версій. В нього інтегровані всі сучасні цифрові системи, включно з радаром з активною фазованою решіткою, оптико-локаційною системою, станцією радіоелектронної боротьби та зниженням помітності.

Максимальна злітна вага - 16,5 тонн, а кількість точок озброєння - 10.

Характеристики JAS 39E / F Gripen

  • екіпаж: 1 (версія E) / 2 (версія F);
  • розмах крил: 8,6 м;
  • максимальна злітна вага: 16,5 т;
  • корисне навантаження: 7,2 т;
  • двигун: 10000 кгс на форсажі;
  • точок підвіски: 10;
  • максимальна швидкість: 2 Маха;
  • бойовий радіус: 1500 км.

Особливості Gripen

Літак має звання найбільш економного винищувача 4+ покоління. Вартість льотної години у сучасній версії JAS 39E/F коштує тільки 4 тисячі доларів. Тоді як F-16 - від 8 тисяч доларів. Але треба зважити на те, що цей параметр, в першу чергу, залежить від способу калькуляції.

Нагадаємо, на думку експертів, українська армія, попри загрозу масштабного російського наступу цієї весни, може отримати бойову авіацію максимально - до кінця поточного року.