RU  UA

Потужна повітряна атака на Україну: чи зможе Росія переламати хід війни

Потужна повітряна атака на Україну з боку росіян, про яку попереджає британська розвідка, насправді матиме вигляд ударів поодиноких літаків, або ж малих груп літаків по українських позиціях.

Про це в ефірі Апостроф ТV розповів військовий експерт, учасник миротворчих місій, полковник запасу ЗСУ Сергій Грабський.

Читайте також: Масована атака на річницю війни: Данілов розповів, чи готова Україна дати відсіч

За його словами, хоч противник у певній мірі посилює тиск за допомогою авіації, усвідомивши безперспективність широкомасштабного застосування наземної техніки, однак у цій війні 80% завдань з бойового ураження здійснюється саме наземними засобами: артилерією, мінометами, системами залпового вогню і навіть танками.

"Тому об’єктивно застосування авіації не може займати якусь передову позицію і використовуватись масово на різних напрямках. По-друге, Росія ніколи в своїй історії не проводила масованих авіаційних операцій. У них немає просто такого досвіду. Тому ми матимемо справу з нальотами поодиноких літаків, або ж малих груп літаків на позиції ЗСУ", - зауважив експерт.

Водночас відповідь української сторони буде очевидною – нанесення ударів системами протиповітряної оборони.

"Аналізуючи ситуацію і враховуючи можливості пілотованого летального апарата, вірогідність збиття 50%, якщо ми говоримо про систему ППО країни. Що стосується системи ППО сухопутних військ, то там цей показник коливається від 25 до 50%. А навіть 25% це дуже багато, адже авіаційний підрозділ, який втратив 25% своєї техніки, перестає бути боєздатним", - додав Сергій Грабський.

Нагадаємо, на думку експертів, Росія не здатна на повторення масштабного наступу на Україну, як було 24 лютого 2022 року.