RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Британські вчені знайшли рідкісні монети: у чому їхня унікальність, фото

Вчені на території Великої Британії знайшли коштовні скарби у вигляді золотих та срібних монет. Однак, відповідно закону, віддати їх мусять королівській родині.

Про це повідомляє телевізійна служба BBC.

Читайте також: В Ізраїлі під час розкопок у пустелі знайшли скриньку зі скарбом: фото

Зазначається, що на цінну знахідку натрапили біля міста Хамблден в графстві Бакінгемшир. Знайшли спочатку декілька срібників, проте вирішили копати далі. У підсумку - виявили близько 500 монет із золота та срібла. За оцінками експертів, монети датовані 15 століттям.

Примітно, що саме в той час у Європі вирувала епідемія бубонної чуми, яку ще називали “чорна смерть”. Хвороба забрала життя величезної кількості людей - померли від 1/3 до 1/2 населення середньовічної Англії.

Монети були в обігу при правлінні короля Едуарда III (14 століття). Більша частина коштує від 25 до 60 доларів за штуку. Рідкісні можуть досягати 650 доларів. Якщо рахувати за вартістю дорогоцінних металів за 1 грам. Враховуючи те, що знайдені рідкісні монети, яким 600 років, то ціна однієї такої може легко скласти 13 тисяч доларів.

Скарб поки зберігається у місцевому музеї. Там мають дати точну оцінку. Монети в сумі можуть коштувати 150 тисяч фунтів стерлінгів. Після оцінки їх виставлять на аукціон. Власники землі та шукачі скарбів отримають тільки відсоток від вартості.

Як розповідав "Апостроф", раніше археологи знайшли кумедні артефакти, яким 5000 років.