RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Всесвітня батьківська субота: як правильно поминати померлих

18 лютого православні віруючі відзначатимуть Всесвітню батьківську суботу, яка відзначається за дев'ять днів до початку Великого посту, в останню суботу перед Масляною.

"Апостроф" розповідає, чому субота називається Вселенською і як правильно її відзначати.

Читайте також: Покровська батьківська субота 2022: головні заборони та молитви

Батьківські поминальні суботи вважаються днями особливого поминання покійних. Насамперед у цей день поминають батьків та прабатьків.

Що робити у цей день?

Перше і головне - від щирого серця помолитися за упокій померлих близьких людей, як рідних, так і просто знайомих. У цей час можна згадати всіх тих, з ким вас зводила доля, кого ви вважали для себе значущою людиною. Згадайте і тих, хто покинув цей світ ще до вашого народження, але хто завжди був у вашому серці.

Чому це важливо?

У православній традиції вважається, що вічно жива душа кожного покійного відчуває потребу в нашій молитві. Сама людина вже більше не може робити добрих справ і вимолити прощення у Господа. З цієї причини щира молитва за покійних близьких є обов'язком кожного православного християнина.

Що ще потрібно зробити?

Цього дня також напишіть поминальні записки. Це можна зробити в церкві на ранковій службі, вписавши імена всіх покійних, яких ми згадуємо. Для цього також можна звернутися до старших родичів, щоб з'ясувати імена якнайбільше імен предків.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" ділився церковним календарем на весь лютий 2023 року.