RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Ще одній категорії громадян України дозволили виїзд за кордон

Військовозобов’язані українці не можуть виїжджати за кордон, але деякі категорії громадян є винятком, зокрема батьки трьох дітей та більше. Для цього треба надати прикордонникам підтверджуючі факт батьківства документи.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Звільнення з військової служби: хто має право та що виплачують при демобілізації

Згідно частини 1 статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та пунктів 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, право на виїзд з України під час воєнного стану мають чоловіки, які утримують від трьох дітей до 18 років, якщо нададуть прикордонникам відповідні підтверджуючі оригінали або нотаріально завірені копії документів. Зокрема:

  • свідоцтво про народження трьох і більше дітей;
  • посвідчення батька багатодітної сім’ї;
  • судове рішення про позбавлення батьківських прав;
  • свідоцтво про смерть одного з батьків дитини;
  • судове рішення про відібрання дитини без позбавлення батьківських прав;
  • судове рішення про визнання одного з батьків безвісти зниклим;
  • оголошення одного з батьків померлим.

Водночас адвокат Володимир Крекотень на своїй сторінці в Instagram повідомив, що для кожного індивідуального випадку необхідно надавати різні документи, тому цей список не обмежений законом і є орієнтовним. Батько від трьох дітей може перетинати кордон без дітей, але документи все одно треба показати.

Якщо українець проживає окремо від дітей, то він не втрачає дозвіл на виїзд за кордон, але має надати докази того, що опікується їх фінансовим благополуччям. Наприклад, судові рішення про призначення аліментів та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості щодо сплати, розміру сплати таких аліментів тощо.

Раніше ми писали, скільки людей із однієї родини мають право мобілізувати.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.