RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Є безглузді та застарілі підходи: чому і як в Україні реформують ВЛК

При проходженні військовозобов'язаних громадян військово-лікарської комісії є очевидно безглузді та застарілі підходи, коли, наприклад, людина без кінцівок повинна регулярно свідчити, що вона все ще має інвалідність.

Про це "Укрінформу" розповів член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента України у Верховній Раді Федір Веніславський.

Він зазначив, що це дурість, від якої точно потрібно відмовлятися.

Читайте: Медкомісії у військкоматах: чому мобілізують сліпих і кульгавих чоловіків

"Комітет вже напрацював законодавчі зміни, які мають вирішити це питання, щоб не знущатися з людей і не виставляти себе недорозвиненою країною", - розповів він.

Один із напрямків, який точно вирішить проблеми у сфері діяльності військово-лікарських комісій, – це максимальна цифровізація, тобто електронні черги, надання в електронному вигляді всіх медичних документів та навіть без фізичної присутності людини.

За словами Веніславського, необхідно вирішити дві головні проблеми ВЛК, внісши до їхньої діяльності "здоровий глузд" та усунути корупційні ризики.

Наразі оборонний комітет напрацьовує певні запобіжники з колегами комітету антикорупційної політики, щоб медичним комісіям не кортіло видавати фальшиві висновки про непридатність до військової служби.

За його словами, реформування системи ВЛК в Україні триватиме кілька місяців, оскільки це дуже забюрократизована система з багатьма підзаконними нормативно-правовими актами. "Я вважаю, що протягом року ми можемо створити більш менш цивілізовані правила діяльності ВЛК", - резюмував Вениславський.

Нагадаємо, раніше ми писали, чи потрібно військовозобов'язаному проходити медкомісію після переїзду в інше місто.