RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Провокації з Придністров'ям та на кордоні з Чернігівщиною: аналітики назвали цілі Путіна

Росія знову вдалася до методів створення умов для операцій під фальшивим прапором на кордоні Чернігівської області та створює передумови проведення провокацій на території самопроголошеної молдавської республіки Придністров'я.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни.

Американські аналітики погоджуються, що Кремль може готувати атаки під чужим прапором, щоб змусити Білорусь вступити у війну, особливо після заяви диктатора Олександра Лукашенка про те, що РБ відповість лише у разі нападу з боку України.

Читайте також: Російський план перевороту в Молдові: з'явилася реакція США

Напередодні оперативне командування "Північ" повідомило, що російські сили готують можливі провокації у прикордонних районах Чернігівської області. Розвідка зафіксувала ворожі колони з військовою технікою без розпізнавальних знаків та особовим складом, одягненим у форму, схожу на "піксель" бійців ЗСУ.

МО РБ також заявляло про те, що білоруські збройні сили нібито спостерігали "нарощування українських сил біля своїх кордонів".

Аналітики ISW вважають, що напад Білорусі чи Росії на північні регіони України є малоймовірним, але Москва прагне звинуватити Україну в розширенні війни, щоб підірвати підтримку Києва. "Така операція під чужим прапором також може бути спрямована на те, щоб зафіксувати українські сили на північному кордоні, послабити оборону України на сході та підготуватися до контрнаступних операцій", - зазначили експерти у своєму звіті.

Крім того, в Institute for the Study of War зазначили, що Кремль створює інформаційні умови для проведення операції під чужим прапором у т.зв. ПМР на території Молдови.

Відомство Шойгу напередодні заявило, що ЗСУ планують найближчим часом провести "озброєну провокацію проти Придністров'я", переодягнувшись військовослужбовцями ЗС РФ і провівши наступ.

У Молдові відкинули звинувачення Міноборони Росії. Уряд Майї Санду зазначив, що РФ має намір спотворити попередження президента України Володимира Зеленського своїй молдавській колезі про провокації в її країні.

"Поширення Міноборони РФ цієї помилкової версії не означає, що Путін має намір атакувати Молдову – захід, для якого у нього немає військового потенціалу, але воно вказує на ескалацію його безперервних зусиль щодо підриву молдавської держави", – заявляють аналітики ISW.

Раніше ми писали, яка небезпека існує для України у разі перевороту Росією у Молдові.