RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

"М'ясорубка" в Бахмуті: що говорять влада та військові про ситуацію в місті та околицях

Основні зусилля ворог зосереджує на захопленні Бахмута та його оточенні. ЗСУ всіма силами стримують російських окупантів під Бахмутом та у самому місті на Донеччині, перемелюючи росіян і знижуючи їхній потенціал.

"Апостроф" зібрав головні заяви про ситуацію у місті та околицях від політиків та військовослужбовців, а також британської розвідки.

Читайте також: Зараз воює вся російська армія: ветеран війни описав сценарій відходу ВСВ із Бахмута

Олексій Резников

Міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю "Бабелю" заявив, що українські воїни перемелюють окупантів у Бахмуті та знижують їхній наступальний потенціал. Утримання міста є не політичним питанням, а військовим. Бійці ЗСУ чітко розуміють, що місто перемелює російський ресурс.

"Найбільші щоденні втрати у росіян якраз на напрямках Бахмута, Лимана. Вони використовують штурмову практику групами, а тіла залишають. І знову, і знову. Наші військові розуміють, що чим більше ми перемелюємо, тим менше у них можливостей йти у повноцінний наступ", - уточнивглава Міноборони.

Він зазначив, що дане питання порушується у розмовах з американським колегою Ллойдом Остіном, а також під час переговорів головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного з головним генералом США Марком Міллі.

"Вони просять пояснити нашу тактику. Те саме було в Брюсселі, і ми разом із заступником нашого головнокомандувача Євгеном Мойсюком ще раз показали все на картах і пояснили. Вони нас послухали та зрозуміли", - пояснив Резніков.

Олександр Сирський

Командувач Східного угрупування військ генерал-полковник Олександр Сирський, який відвідав військові частини Сил оборони, що захищають місто і підступи до нього, заявив, що основні зусилля окупанти зосередили на захопленні Бахмута та його оточенні, тому бої точаться навколо самого міста та в його околицях.

Як цитує його пресслужба Сухопутних військ ЗСУ у Telegram, українські воїни на Бахмутському напрямку проявляють надзвичайну стійкість та героїзм. За це генерал нагородив кращих захисників цінними подарунками.

"Мадяр"

Командир підрозділу аеророзвідки ЗСУ Роберт Бровді з позивним "Мадяр" на своєму Telegram-каналі повідомив, що на південному флангу - "стабільно нелегко", а на півночі від Бахмута противник кинув максимум сил, аби оточити місто та ЗСУ. Це найважчий відрізок, на його думку. Туди українське командування кинуло на оборону нові свіжі підрозділи.

Також стала небезпечною дорога через Хромове, тому що вона у межах досяжності ударів військ російського війська. Водночас бійці ЗСУ не відступили ні на метр.

"Армія РФ має достатньо сил, щоб кілька разів на день безуспішно штурмувати українські позиції. Про це свідчить відео одного з українських військових. У короткому відео він показує, що з решток ворогів буквально викладені загороджувальні лінії", - зазначив Мадяр.

За його словами, "місток" зараз найгарячіша точка у Бахмуті, тому що окупанти щодня завдають по ньому артилерійські удари.

Також є відео, на якому можна побачити ситуацію на східних околицях міста. ЗСУ тримають позиції на одній з переправ через річку Бахмутку. Вона перерізає Бахмут з півночі на південь. Українські воїни переміщуються через невеликий місток, складений з плит, а неподалік стоїть цегляний будинок, в якого знесено горішній поверх, а також пошкоджені приватні автівки біля нього.

Британська розвідка

Міноборони Великої Британії повідомляє у Twitter, що біля Вугледара знищено підрозділи 155-ї бригади російської морської піхоти, які були на передовій останніх наступальних операцій на цьому напрямку. Морська піхота вважається "елітним піхотним військом" ЗС РФ. Британська розвідка розмістила відповідне фото.

Фото: twitter.com/DefenceHQ

"На відміну від такої ж престижної десантної, морську піхоту не розгорнуто як єдине велике формування в Україні. Натомість окремі підрозділи були додані до груп військ, у яких домінують Сухопутні війська. Таким чином, цим підрозділам було доручено виконувати деякі з найскладніших тактичних місій у війні. Вони зазнали надзвичайно великих втрат", ‒ зазначається у повідомленні.

У британській розвідці також додали, що "розширені можливості" бригад морської піхоти противника на даний момент значно погіршилися через недосвідчений мобілізований персонал.

"Цей брак досвіду напевно посилює схильність російських офіцерів до мікроуправління. Що, у свою чергу, знижує оперативну маневреність. Існує реалістична ймовірність того, що деградовані підрозділи морської піхоти знову будуть спрямовані на нові штурми поблизу Вугледара", - пояснили у відомстві.

Про ягідне

Як передає Reuters, 25 лютого російська армія здійснила невдалий наступ біля селища міського типу Ягідне Бахмутського району, після того, як "вагнерівці" нібито захопили його, про що заявляв лідер російських найманців Євген Пригожин

Водночас представник українських сил оборони повідомив виданню, що атаки не завершилися, як і продовжують тривати “невдалі наступи” поблизу ще шести населених пунктів, включно з Ягідним та Берхівкою на Донеччині. Він додав, що жорстокі бої біля Бахмута тепер складаються з повільних спроб російської та української сторони перемістити лінію, іноді тільки на кілька метрів.

Нагадаємо, у мережі з'явилося відео з пташиного польоту на нескорений Бахмут Донецької області, який стоїть в руїнах, але продовжує стримувати російських загарбників за допомогою Збройних Сил України.