RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Скільки в Україні залишилося "ватників" після 24 лютого: соціолог назвав цифру

В Україні на тлі війни та жахіть, які принесли російські окупанти, зменшилась кількість проросійськи налаштованих громадян.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів заступник директора з науки Інституту соціології НАНУ Євген Головаха.

Читайте також: Ворог розпочав евакуацію колаборантів з Луганщини

Так соціолог прокоментував, як змінилися настрої та частка такого електорату.

"Щодо "ватників", то цей контингент нікуди не подівся, хоча багато хто з них на тлі вторгнення, масових військових злочинів російських окупантів та нахабної брехні Кремля почали переглядати свої позиції. Залишки "ватників" можна виявити з непрямих питань, на які вони відповідають без страху бути виявленими. Наприклад, запитати, яка ідентичність для них є першорядною?", - розповів він.

За його словами, до відкритого вторгнення Росії близько 60% вважали себе передусім громадянами України. Зараз ситуація, відповідно до опитувань, зовсім інша. 79,7% вважають себе громадянами України, а з пострадянським простором асоціюють себе тільки 1,4% опитаних. Головно йдеться про старих людей, які сумують за СРСР.

"Загалом змінюється і фокус сприйняття, коли дедалі менше людей вважають локальну (місто, село, район, область) ідентичність основною, а дедалі більше наголошують саме на загальнонаціональній ідентичності", - наголосив Євген Головаха.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Війна призвела до тих процесів, які не уявляли українці - Євген Головаха