RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Є три законні причини не з'явитися у військкомат за повісткою

Загальна мобілізація в Україні триває, кожен військовозобов'язаний може отримати повістку. Тим, хто після цього не з'явиться до військкомату, загрожує не лише адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Є не так багато поважних причин, через які можна не з'явитися до територіального центру комплектування (ТЦК) після отримання повістки.

Зокрема це:

  • хвороба, що не дозволяє самостійно пересуватися
  • необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною, своїми батьками або дружини/чоловіка (ці особи повинні проживати разом з військовозобов'язаним, також не повинно бути інших близьких родичів, які можуть взяти на себе догляд за хворою людиною)
  • кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення або кримінального покарання щодо військовозобов'язаного або резервіста

Крім того, поважною причиною є смерть родича. У цьому випадку прийти до ТЦК дозволяється не пізніше як за 7 днів до початку зборів.

Читайте також: Неявка за повісткою до військкомату: 7 причин, з яких не випишуть штраф

Для підтвердження поважної причини військовозобов'язаний повинен надати представникам ТЦК відповідні документи та довідки.

Читайте також матеріал "Апострофа": Зупинимо окупанта там, поки він не вдерся до нас: чому українцям не варто уникати мобілізації

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.