RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

ЗСУ відбили нові атаки на Бахмут: актуальні карти бойових дій

Триває 374-й день повномасштабної війни з російськими окупантами, основні зусилля вони зосереджують на веденні наступальних дій на п'яти напрямках. Минулої доби росіяни втратили багато техніки біля Сватового, а в Бахмуті тривають запеклі бої - зараз вони перемістилися в промзону, а також у східну та південну частини міста.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Харківська та Луганська області

3 березня російські війська продовжили наступ на лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна. Глава Луганської ОВ Сергій Гайдай повідомив, що українські війська в ніч з 2 на 3 березня завдали удару по колоні російської техніки поблизу Сватового, внаслідок чого росіяни втратили багато техніки. Він додав, що окупанти у Кремінній дедалі частіше вдаються до використання важкої техніки, такої як БМПТ "Термінатори", оскільки вони не мали успіху у проведенні ефективних атак малими групами.

Донбас

Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили атаки на сам Бахмут; на північ від Бахмута біля Васюківки (13 км на північ); та на північний захід від Бахмута поблизу Дубово-Василівки (6 км на північний захід), Оріхово-Василівки (10 км на північний захід), Григорівки (10 км на північний захід) та Богданівки (8 км на північний захід).

Читайте також: ЗСУ можуть відійти з Бахмута, але ситуацію можна врятувати: волонтер розповів про оборону міста

На геолокаційних кадрах від 3 березня видно, як українські війська зруйнували міст через річку Бахмутівка на північному сході Бахмуту та міст через трасу Хромово-Бахмут на захід від Бахмуту. Це може свідчити про те, що українські війська готуються до контрольованого відходу з частин Бахмута.

3 березня росіяни продовжили обстріл у районі Авдіївка-Донецьк. Цього дня вони не здійснили жодних підтверджених наземних атак у західній частині Донецької області. Генштаб України повідомив, що російські сили продовжували невизначені наступальні операції на Вугледарському напрямку (30 км на захід від Донецька).

"Південна вісь"

3 березня російські війська продовжували вести регулярний вогонь на захід від Гуляйполя та в Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях. Український Генштаб повідомив, що російські війська на запорізькому та херсонському напрямках намагалися покращити свої тактичні позиції з метою поновлення наступальних дій.

Як писав "Апостроф", екс-співробітник СБУ, експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак розповів, чи буде прорив Росії у разі захоплення Бахмута.