RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Демобілізація за станом здоров'я: якій ще категорії українців дозволять звільнитися

В Україні мають намір дозволити звільнятися зі служби в армії ще одній категорії українців. Йдеться про військовослужбовців з інвалідністю I та II групи.

Йдеться про законопроєкт №8412, зареєстрований у Верховній Раді.

Читайте також: Непридатний, але будеш служити: чому рішення медкомісій не завжди відповідають реальності

Відповідний документ підтримав Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики.

Так, законопроєкт передбачає можливість звільнення мобілізованих осіб, які з перших днів війни добровільно стали на захист України, з військової служби за такої підстави, як наявність безпосередньо у цих військових інвалідності I чи II групи.

Як пояснюють автори законопроєкту, хоч особам з інвалідністю чинним законодавством надане право не бути призваними на службу під час мобілізації, проте можливість демобілізації зі служби за станом здоров’я ( інвалідності) не передбачена.

Таким чином документ закриє даний недолік правового регулювання у відповідній сфері.

Зараз особи з інвалідністю І, ІІ і ІІІ груп мають право не бути призваними на службу під час мобілізації, та за чинними законами громадяни з інвалідністю можуть бути звільнені тільки на підставі висновку ВЛК про непридатність із виключенням з обліку, але такого критерію, як "інвалідність", нема.

Тож пропонують доповнити уточненням, що під час воєнного стану наявність інвалідності I чи II групи є достатньою самостійною підставою для цього. Однак хочуть залишити право захиснику за власним бажанням залишитися в строю.

Комітет рекомендував парламенту ухвалити проєкт закону за основу.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як відбуватиметься мобілізація у 2023 році та хто першим потрапить під призов.