RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Непридатний, але будеш служити: чому рішення медкомісій не завжди відповідають реальності

В Україні на тлі мобілізації основними завданнями військово-лікарської експертизи є добір громадян України, придатних за станом здоров'я до військової служби, для укомплектування Збройних Сил України. При цьому військово-лікарські комісії (ВЛК) дозволяють служити навіть непридатним.

Про один з таких випадків розповідає "Апостроф".

Читайте також: Загальна мобілізація: кого можуть призвати у 2023 році

Відповідно до закону "Про військовий обов'язок і військову службу", громадяни України які приписуються до призовних дільниць, призиваються або приймаються на військову службу - проходять обов’язковий медичний огляд. Його проводять в рамках військово-лікарської експертизи, яка визначає придатність за станом здоров'я до військової служби. Діючий орган цих експертиз - ВЛК, до якої є багато питань.

Так, у 2015 році Євген Падший з Полтави намагався потрапити на службу до ЗСУ айтішником, але йому відмовили, бо завершився набір.

Натомість цього року йому вручили повістку і військкомат його визнав придатним, хоч після травми ліктя вже давно не може нормально функціонувати.

"Ніхто мене не обстежував. Тільки питають, чи є скарги на здоров’я. Якщо є, то чи є звернення за останній рік до лікарів. Якщо таких звернень немає, то пишуть - "придатний". Та травма в мене була ще в 19 років, тому я і не звертався останній рік до лікаря, а група інвалідності мені не потрібна, у мене робота за комп’ютером, тому звертатися до лікаря теж не було потреби. На підставі цього мені встановили, що я здоровий", - зауважив він.

При цьому наполягає, що не ухилянт і готовий допомагати ЗСУ. Але хотів би це робити дійсно ефективно.

"Восени я сам намагався піти у ЗСУ, адже всюди казали що потрібні айтішники. Але, це тільки кажуть, а все вже зайнято. Моє бачення - я не придатний в айті, але на нуль саме те що потрібно. Хоча, наприклад, копати окопи я не зможу, повзти не можу. А потім командири будуть питати, навіщо інваліда їм підсунули", - резюмував Євген Падший.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Хворі люди в армії: чому мобілізують сліпих і кульгавих чоловіків

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.