RU  UA

Чому протести в Грузії важливі для Путіна: думка експерта

Протести у Грузії важливі Росії, адже їй вигідна нестабільність довкола країни. Це аргумент показати, що вона зберігає там свій вплив.

Про це в ефірі Апостроф ТV розповів експерт з міжнародних питань Євген Добряк.

Читайте також: "Ні російському закону": відео протестів у Грузії 8 березня

"Це все – один сценарій путінський. Зараз Путін робить джерело нестабільності навколо Росії – Грузія, частково Молдова, Вірменія – тобто там, де можливо показати на внутрішнє споживання, що там вплив Російської Федерації зберігається. Тому що в Україні вони нічого зробити не можуть", - зазначає він.

При цьому експерт вважає, що грузинське суспільство достатньо освічене і розуміє реальну перспективу свого розвитку.

"Опозиція, до речі, і сказала: ми будемо протистояти, поки не буде повністю змінений на прозахідний курс грузинської влади", - пояснив він.

На його переконання, опозиція має вимагати дострокових виборів, бо іншого варіанту змінити вектор крім виборів і обрання нової влади немає. Адже зміна влади та курсу – це, в першу чергу, поновлення суверенітету і територіальної цілісності Грузії. А це – дуже великі іміджеві втрати Російської Федерації далі.

"Це економічна переорієнтація Грузії на європейські стандарти і перехід до інших ринків. Плюс – а як обходити санкції, тому що через Грузію дуже велику кількість санкцій обходить Російська Федерація. І, фактично, втрата Грузії для Путіна – це дуже серйозно. Як і втрата Білорусі. Це два сателіти на сьогоднішній день, які грають дуже важливу роль", - додав Євген Добряк.

Нагадаємо, що правляча коаліція Грузії заявила про "відкликання" законопроекту про так званих "іноагентів", через який спалахнули протести.