RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Індексація пенсій для "обраних": адвокат прогнозує масові звернення українців до судів

Індексація пенсій з 1 березня – дуже дискусійна тема, адже у людей виникає багато питань стосовно законності постанови Кабміну згідно з законом 2262.

Про це розповів адвокат Іван Хомич.

"Індексація 2023 року відрізняється від минулорічної відсотком підвищення пенсії. Якщо минулого року це було 14% від основного розміру пенсії, то цьогоріч 19,7%. У цифрах збільшення нібито суттєве. Але чи насправді все так в розмірі грошовому? Тобто чи справді пенсія за березень буде на 19,7% вища, ніж пенсія за лютий? Насправді – ні. Для великої кількості військових пенсіонерів збільшення пенсії стало набагато менше, ніж на 19,7%. У першу чергу тому, що в самій постанові КМУ №168 вказано, що максимальна сума підвищення не може перевищувати 1500 грн. Тобто уряд встановив верхню межу суми індексації. Як для військових, так і цивільних.

Читайте також: Як перевірити перерахунок пенсій онлайн: роз'яснення ПФУ

Чи є таке положення законним? Адвокати прогнозують нову хвилю судових позовів, хоча судової практики з цих питань ще немає. Але люди питають, на яких підставах уряд обмежує індексацію. Адже наприклад, якщо сьогодні у людини пенсія 5 тис грн, то з індексацією буде близько 6 тис. А в тих, у кого пенсія складає 8 тис грн, то мали б додати майже 1600 грн, але Уряд обмежив цю індексацію межею в 1500 грн. А якщо у людини пенсія в 20 тис грн, то ті 19,7% індексації – то це майже 3 тис грн доплати. Але знову ж таки – обмеження в 1500 грн.

І виходить наступна ситуація: у пенсіонерів, у яких пенсія менше 8 тис грн – індексація буде повною. А в тих, у кого понад 8 тис, - відповідно частковою. Отже, можна говорити про дискримінацію. Адже 8 тис грн – це не захмарна пенсія, і дуже багато людей заробили її важкою працею", - каже Хомич.

Тому, за його словами, можна прогнозувати судові позови з вимогами виплати повної індексації.

"Тобто на наше переконання це незаконно, адже в самому законі 2262, який регулює нарахування пенсій, ніяких обмежень немає. Так само, як і в інших законодавчих актах. Тому Кабмін в принципі не в праві обмежувати розмір індексації якоюсь верхньою межею по сумі", - додає адвокат.

Раніше "Апостроф" писав, що в Україні може з'явитися новий вид пенсій.