RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Проблеми зі здоров'ям – не завада: хто з інвалідністю може потрапити до армії

Українцям, які мають інвалідність та хочуть служити в українській армії, можуть дозволити проходити службу тільки, якщо вони визнані обмежено придатними.

Про це розповів військовий комісар Харківського обласного територіального центру комплектування полковника Володимир Арап у коментарі Kharkiv Today.

Читайте також: Хто може отримати "білий квиток" зі зняттям з військового обліку: названо всі нюанси

За його словами, до центрів комплектування приходять різні призовники: є ті, хто заявляють, що вони не є "військовою людиною", а також ті, хто попри свою інвалідність хочуть служити.

Якщо у людини діагноз, який виключений з військового обліку, то їй не дозволять проходити службу. Але дозволять, якщо особа визнана обмежено придатною.

"Є у нас приказ міністра оборони, 402-й, у якому прописано порядок призову військовозобов'язаних, і медичні статті, за якими вони придатні або обмежено придатні, або непридатні із виключенням. Якщо людина, наприклад, має інвалідність третьої групи, при цьому у неї діагноз, який згідно з цим наказом нашим медичним, яким ми користуємося, виносимо рішення, він — обмежено придатний до військової служби. Він може бути призваний", - наголосив Арап.

Військовий комісар уточнив, що якщо громадянин має бажання служити, то він це може робити там, де проживає. Також він може написати заяву, що хоче перейти в іншу військову частину. Якщо там готові взяти людину, яку визнано обмежено придатною, то її переводять.

Раніше "Апостроф" розповідав, хто з власників "білого квитка" під час війни може виїжджати з України та які потрібні документи.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.