RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

Виїзд з України з "білим квитком": кому дозволено та які потрібні документи

У зв'язку з повномасштабною війною з російськими окупантами, триває загальна мобілізація та дія заборони на виїзд за кордон військовозобов'язаних чоловіків. Водночас залишати країну можуть володарі "білого квитка" - особи з інвалідністю та визнані непридатними до військової служби.

Про це розповіла адвокат Віра Тарасенко на сайті "Бухгалтер 911".

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або згідно з висновком військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на строк до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Для перетину кордону їм потрібні документи, що підтверджують інвалідність або документи, що підтверджують тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров'я.

Для інвалідів, які перетинають кордон, документами, що підтверджують його інвалідність, можуть бути:

  • довідка до акту огляду МСЕК (форма первинної облікової документації N 157-1/о);
  • посвідчення, що підтверджує відповідний статус;
  • пенсійне посвідчення;
  • посвідчення, що підтверджують призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю" або відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію та особам з інвалідністю", де вказано групу та причину інвалідності;
  • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Читайте також: Не допоможе навіть відстрочка: для однієї з категорій чоловіків мобілізація залишається обов'язковою

Документи, що підтверджують непридатність до військової служби для власників "білого квитка"

  • висновок лікарської комісії, згідно з яким особу визнано непридатною до військової служби за станом здоров'я строком до 6 місяців;
  • тимчасове посвідчення військовозобов'язаного;
  • військовий квиток, у якому має бути зазначено висновок військово-лікарської комісії про виключення з обліку за станом здоров'я з посиланням на відповідний пункт наказу.

Раніше "Апостроф" розповідав, чи можуть мобілізувати та випустити за кордон із "білим квитком".