RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Видача "білого квитка": які є три категорії та куди можуть призвати

У зв'язку з повномасштабною війною з російськими окупантами, триває загальна мобілізація, і навіть наявність "білого квитка" не завжди звільняє від призову. Проте місця служби таких людей "спокійніші".

"Апостроф" розповідає, у яких випадках і куди можуть призвати з "білим квитком".

"Білим квитком" називають документ, який видає призовнику військово-лікарська комісія. Він містить відмітку, що чоловік не придатний до служби в армії за станом здоров'я чи з інших причин.

Він буває трьох категорій:

  • обмежено придатний до військової служби;
  • непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у військовий час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Читайте також: Хто може отримати "білий квиток" зі зняттям з військового обліку: названо всі нюанси

Відповідно до "Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України", затвердженого Міністерством Оборони України, лише третій випадок (непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку) повністю звільняє від мобілізації. Чоловіки перших двох категорій можуть бути призвані до армії під час війни.

Вони можуть служити в:

  • частинах забезпечення;
  • військових комісаріатах, установах, організаціях;
  • навчальних закладах.

У той же час, розподіл їх у десантно-штурмові війська, морпіхи та плавсклад виключено.

Раніше "Апостроф" розповідав, хто з власників "білого квитка" під час війни може виїжджати з України та які потрібні документи.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.