RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Росіяни продовжують спроби наступу на Донбасі на п'яти напрямках: зведення Генштабу ЗСУ

382 доба повномасштабної російсько-української війни: Збройні Сили України за добу відбили 92 атаки на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, де ворог зосередив основні зусилля.

Про це повідомили у зведенні Генштабу ЗСУ станом на ранок 12 березня.

За минулу добу російські окупанти завдали 12 авіаційних та 5 ракетних ударів, зокрема застосували ЗРК С-300, влучивши по об’єкту цивільної інфраструктури. Крім того, вони здійснили 56 обстрілів з РСЗВ, один з яких був по об’єкту цивільної інфраструктури Херсона, унаслідок чого були жертви серед цивільного населення: двоє вбитих та троє поранених.

Читайте також: Росіяни знову б'ють по Херсону: фото і дані про загиблих

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка залишалась незмінна. Росіяни зберігають значну військову присутність на території Білорусі, проте не формують наступальних угруповань. Водночас ворог продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей, здійснює мінометні та артилерійські обстріли, цього разу постраждали райони 8 населених пунктів, а саме: Червона Зоря, Красне, Огірцеве, Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ та Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог зберігав свою суттєву військову присутність у прикордонних з Україною районах для недопущення перекидання наших підрозділів на інші напрямки. Він протягом попередньої доби безуспішно намагався прорвати оборону наших військ, здійснивши артилерійські обстріли районів 13 населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення, зокрема, Дворічної, Гряниківки, Масютівки, Кислівки і Піщаного Харківської області; Новоселівського, Невського, Кузьминого, Білогорівки та Стельмахівки на Луганщині, а також Діброви, Роздолівки, Спірного та Ягідного Донецької області.

На Бахмутському напрямку російські окупанти штурмують Бахмут. Поблизу лінії зіткнення ворог обстріляв, зокрема, Васюківку, Залізнянське, Дубово-Василівку, Григорівку, Богданівку, Бахмут, Іванівське, Костянтинівку, Білу Гору, Міньківку, Оріхово-Василівку, Олександро-Шультине, Залізне та Нью-Йорк Донецької області. Під обстріли ворога потрапили 15 населених пунктів на цьому напрямку.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках окупаційне військо намагалося наступати в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області, але все безуспішно. Численних ворожих обстрілів зазнали 18 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення, зокрема, Бердичі, Ласточкине, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Богоявленка, Вугледар, Золота Нива, Олександропіль, Орлівка, Тоненьке, Первомайське, Побєда, Новомихайлівка, Новоукраїнка, Пречистівка та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник російське військо в обороні. Воно продовжує здійснювати інтенсивні обстріли населених пунктів, а саме: Малинівки, Гуляйполя, Білогір’я, Малої Токмачки, Новоданилівки, Новоандріївки, Малих Щербаків, Ольгівського, Червоного, Чарівного, Таврійського, Придніпровського, Плавнів, Кам’янського і Степового Запорізької області; Новополя - Донецької, а також Новодмитрівки, Михайлівки, Дудчан, Зміївки, Веселого, Іванівки, Антонівки, Білозерки, Дніпровського, Республіканця, Червоного Маяка, Новосілки, Одрадокамянки, Ольгівки, Тягинки, Токарівки, Понятівки, Ромашкового та міста Херсон. Загалом, постаждали майже 40 населених пунктів.

Тим часом українська авіація за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження особового складу противника, один склад боєприпасів та 2 місця розгортання станцій РЕБ противника.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в тимчасово окупованому Маріуполі сталася нова "бавовна".