RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Скільки чоловіків виїхало з України за рік війни: озвучено рекордну цифру

Під час дії воєнного стану з України офіційно змогли виїхати майже 1,3 млн чоловіків.

Відповідну статистику оприлюднив "Опендатабот".

Станом на 1 березня 2023, за "загальною процедурою" було видано понад 1,27 млн. дозволів на виїзд. Для того, щоб офіційно виїхати за межі України, необхідно подати відповідний запит через систему "Шлях", звернувшись до Мінінфраструктури чи обласної військової адміністрації.

Читайте також: Мобілізаційне розпорядження у 2023 році: що треба знати і яке покарання при нез'явленні

"Було видано більше 1,27 млн дозволів на виїзд. Переважна більшість стосується виїздів у бізнес-справах - близько 1,1 млн дозволів. Лише 170 тисяч дозволів було видано на виїзд за кордон для здійснення гуманітарних місій. Більше третини дозволів для бізнесу, близько 400 тисяч, були видані з листопада минулого року до лютого включно. Що стосується виїздів "за гуманітаркою", то у цьому випадку все більш стабільно - 70 тис. дозволів протягом останніх трьох з половиною місяців", - йдеться у повідомленні "Опендатабота".

Зазначається, що наразі неможливо встановити кількість громадян, які з порушенням законодавства виїхали за межі України або не повернулися до країни. В "Опендатабот" нагадують, що виїзд окремих категорій громадян регламентується спеціальним законодавством - на подібні "пільги" можуть розраховувати спортсмени та діячі культури, через що у суспільстві виникають скандали. Прикладом є нещодавня історія зі стендапером, якій виїхав за кордон за дозволом Міністерства культури та вирішив не повертатись.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми розповідали, коли чоловікам можна не з'являтися у військкомат за повісткою.