RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Мобілізаційне розпорядження у 2023 році: що треба знати і яке покарання при нез'явленні

Якщо українському військовозобов'язаному під час оголошення мобілізації вручили повістку у формі мобілізаційного розпорядження, а він її проігнорував, тоді українцю загрожуватиме кримінальна відповідальність, що передбачає ув'язнення до п'яти років.

Про це йдеться на порталі "Безоплатної правової допомоги" у Facebook.

Читайте також: Мобілізація "на камеру": карати за відмову прибути у військкомат стане простіше

Мобілізаційне розпорядження вручається військовозобов'язаним, які вже пройшли медкомісію та визнані придатними до військової служби. У такому виді повістки повідомляється про обов'язок з'явитися у визначений призовний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації.

Якщо його проігнорувати, то може настати кримінальна відповідальність за статтею 336 ККУ. Такому військовозобов'язаному загрожує від трьох до п'яти років ув'язнення за рішенням суду.

При оголошенні підозри громадянин отримає право на адвоката від держави. Для цього треба подати клопотання слідчому справи. Він виносить постанову про залучення адвоката та відправляє її до регіонального центру безоплатної вторинної правової допомоги. Після цих дій призначається захисник.

Якщо в отримувача мобілізаційного розпорядження вже є відстрочка за результатами попередньої повістки, то нова повістка не скасовує цього. При отриманні нової повістки треба відвідати ТЦК та СП, тому що українське законодавство не визначає періодичність вручення повісток з метою уточнення військово-облікових даних.

Раніше ми писали, які зараз штрафи за неявку до військкомату за повісткою.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.