RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

Діагнози втратили чинність: частина українців з "білим квитком" може потрапити під мобілізацію

Українські військовозобов'язані з "білими квитками" зразка 2006-2015 років можуть зараз бути призвані на військову службу під час мобілізації. Щоб цього не сталося, треба знову пройти військово-лікарську комісію.

Про це розповідає "Апостроф".

Читайте також: Хто може отримати "білий квиток" зі зняттям з військового обліку: названо всі нюанси

Є такі категорії непридатності, що залежать від виду та ступеня захворювання особи:

  • обмежено придатний до військової служби;
  • непридатний до військової служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час;
  • непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку.

Тільки українці з останньою категорією мають право на звільнення від мобілізації.

У 2015 році Міністерство оборони України видало Наказ №342 щодо скасування положення про зняття з військового обліку тих, кого ВЛК, відповідно до наказу МОУ №342 за 2006 рік, визнала непридатними до служби у мирний час та обмежено придатними під час воєнного стану.

Проте на сьогоднішній день цей Наказ втратив свою чинність, тому більше не актуальні записи до військових квитків, що були внесені на його підставі. Це означає, що тепер громадяни з "білими квитками" зразка 2006-2015 років можуть підлягати під мобілізацію.

Якщо українця зняли з військового обліку на підставі Наказу №342 від 09.06.2006 року, то його можуть мобілізувати на службу під час воєнного стану і треба знову пройти військово-лікарську комісію.

Наразі військовозобов'язаних знімають з обліку на підставі Наказу МОУ 402 від 14 серпня 2008 року. Тому щоб визнали людину непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку ВЛК має встановити статтю із хворобою, наведеною в Наказі №402 від 14.08.2008 року.

Нагадаємо, українцям, які мають інвалідність та хочуть служити в українській армії, можуть дозволити проходити службу тільки, якщо вони визнані обмежено придатними.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.