RU  UA

У окупантів може статися "снарядний інсульт": експерт вказав на реальну проблему РФ

Влітку Росія може зіткнутися з так званим "снарядним голодом", якщо до цього часу не налагодить свій ленд-ліз.

Про це в ефірі Апостроф TV військовий аналітик, полковник Петро Черник.

Читайте також: 6 "Кинджалів", десятки інших ракет та "шахіди": Залужний підбив підсумки масованого удару по Україні

Він розповів, що на початок війни росіяни мали запасів різноманітніших снарядів - 122 і 152 міліметрів у першу чергу – десь у межах від 15 до 20 мільйонів. Більшу частину цього вони вже однозначно використали, або українці вибили їхній боєкомплект.

Промисловість Росії може працювати в темпі 125 тисяч снарядів на місяць, орієнтовно 4-4,5 тисячі, максимум п'ять снарядів на день. Влітку минулого року вогневі вали становили від 45 до 60 тисяч, бувало до 80 тисяч на день, а зараз - ледве 15.

"Якщо вони дійсно не знайдуть свій ленд-ліз – у першу чергу багато говорять про китайців – то улітку, на мій погляд, вони будуть переживати так званий снарядний інсульт", - зазначив експерт.

В частині цілепокладання українські сили щонайменше вдесятеро випереджають противника: на десять залпів росіян - дев'ять не досягають точних цілей. На десять українських - дев'ять точних. Зараз співвідношення - щонайменше удвічі.

Також Петро Черник розповів про виробництво "Укроборонпромом" снарядів для танків радянського зразка. За його словами, нині головним танковим потенціалом залишається стара радянська зброя: Т-64, Т-72, Т-80.

"До речі, за великим марокканським контрактом ми отримали 120 танків Т-72, а, скажімо, поляки передали абсолютно всі свої запаси танків – під 300 машин ще радянського виробництва у модифікації Т-72М1. І переробити гармату на натівські боєприпаси неможливо", - зазначив він.

З огляду на те, що ресурс танків ще дуже великий, вони однозначно потребують забезпечення боєприпасами.

"Кілька років треба для того, щоб ми повністю переозброїлися на всі західні танки, або після того, як переможемо, почнемо будувати свої вже – за натівськими уніфікованими калібрами. А це навіть не кілька років – це може затратитися добра десятирічка", - додав військовий аналітик.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що РФ передасть Ірану 24 винищувачі, які раніше планували продати Єгипту, в обмін на безпілотники, якими агресор обстрілює Україну.