RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Боржникам почали погрожувати відключенням комунальних послуг: кого і коли торкнеться

В Україні найближчим часом удвічі може зрости плата за світло та газ, а боржникам з комунальних платежів почали погрожувати відключенням "благ". Останні кілька місяців люди стали гірше платити комуналку.

Про це розповідає "Обозреватель".

"Платіжна дисципліна за останні кілька місяців погіршилася. Схоже, всі так зраділи від світла без перебоїв, що вирішили не платити. Загальний борг за комуналку вже перевищив 50 млрд грн", - розповів гендиректор Yasno Сергій Коваленко.

Він зазначив, що хоча під час воєнного стану законодавство забороняє відключати електроенергію, це не означає, що борги вибачать. Вони накопичуватимуться і постачальник комунальних послуг має право через суд стягнути свої гроші. Крім того, щойно закінчиться військовий стан, великі боржники будуть першими в черзі на відключення комунальних послуг.

Читайте також: У квітні українцям готують тарифний "сюрприз": що буде із сумами у платіжках

Подати до суду погрожують й інші київські постачальники. Так, "Євро-Реконструкція" обіцяє подати до суду на тих, хто не сплатить рахунки за опалення до 20 березня.

Стягнення комунальних боргів відбувається за спрощеною процедурою. Іноді постачальники чекають, поки накопичиться значна сума боргу, і звертаються до суду. Наприклад, 9 березня Ленінський райсуд Полтави ухвалив рішення стягнути на користь "Харківських тепломереж" 61,1 тис. грн. Ще 1 333 грн – відсотки та 3 315 грн – інфляційні витрати. Боржника також зобов'язали заплатити 2 481 грн судового збору. В результаті сума боргу зросла приблизно на 7 тис. грн.

Як повідомляв "Апостроф", деяких українців звільнили від одного з пунктів оплати комуналки.