RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Як отримати відстрочку від мобілізації в Україні: покроковий алгоритм

В Україні отримати відтермінування від мобілізації дозволяється виключно до моменту набуття статусу військовослужбовця. У законодавстві прописані чотири категорії, які мають на це право.

Це передбачено статтею 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Читайте також: Нюанси оформлення "білого квитка": чи звільняє він від призову до армії

Для того, щоб отримати відтермінування, потрібно підтвердити підстави для цього документами у військкоматі, де особа стоїть на військовому обліку.

При цьому військовий не має права на відтермінування після проходження військово-лікарської комісії та отримання мобілізаційного розпорядження, зарахування до особового складу військової частини.

Як отримати відтермінування

Для того, щоб отримати відтермінування від мобілізації за наявності для цього підстав, необхідно подати заяву про це із вказаними паспортними даними та додавши документи, які підтверджують, що людина дійсно не підлягає призову.

Заяву потрібно подати у військкомат за місцем військового обліку чи призову. Громадяни можуть подати заяву про відтермінування після отримання повістки - просто так прийти в військкомат та написати заяву не можна.

До заяви треба додати документи, які підтверджують факт наявності відтермінування (медичні довідки, висновок МСЕК, свідоцтво про народження дитини, медичні документи, що підтверджують стан здоров’я родичів).

При цьому конкретні вимоги щодо документів (копії чи оригінали) ніде не вказані. Проте трапитись ситуація, коли захочуть подивитись оригінали, тому бажано їх мати при собі.

Подану заяву мають зареєструвати у журналі вхідної кореспонденції. Після цього її має розглянути комісія, яка формується на базі ТЦК.

Комісія ТЦК має розглянути заяву та ухвалити рішення щодо надання відтермінування, з особою повинні зв’язатися та попросити прийти забрати довідку про відтермінування.

У канцелярії громадянин має отримати виписку з книги протоколів (де вказані дані особи, що подавала заяву та претендує на відстрочку, дата народження, підстава відстрочки, номер і дата протоколу засідання комісії та підписи членів комісії).

Після цього громадянину мають видати довідку про надання відтермінування зі штампом у військовому квитку чи тимчасовому посвідченні - документ і пред’являється на вимогу про наявність відтермінування.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, що у Збройних Силах України підтримують ідею появи окремого бойового жіночого підрозділу.

Вас може зацікавити:

Повістку вручили не за місцем реєстрації: що потрібно знати

Демобілізація за станом здоров'я: якій ще категорії українців дозволять звільнитися

Є п'ять винятків: коли чоловікам можна не з'являтися у військкомат за повісткою