RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

На війну, але без зброї: чи має служити людина, яка має певні релігійні переконання

Внаслідок широкомасштабного російського вторгнення в Україні оголосили загальну мобілізацію та воєнний стан – захищати батьківщину можуть призвати чоловіків віком від 18 до 60 років, при цьому їх віросповідання не є причиною для відстрочки, але є альтернатива.

Про це розповів адвокат юридичної фірми "Міллер" Андрій Новак, повідомляє "Українська правда".

За його словами, особисті релігійні переконання можуть дати можливість військовозобов'язаним обрати альтернативний варіант служби, не пов'язаний із безпосередньою участю у військових діях чи носінням зброї на передовій.

"Релігійні переконання не звільняють людину від обов'язку захищати країну. Конституція закріплює рівність усіх громадян і не допускає дискримінації за релігійною ознакою. А в Законі про мобілізаційну підготовку та мобілізацію немає жодних винятків стосовно віруючих. Військовий обов'язок однаковий як для віруючих, так і для віруючих. невіруючих", – сказав Новак.

Читайте також: Як добровольцям оформити статус УБД: адвокат пояснив нюанси

Стаття 35 Конституції України містить положення про те, що ніхто не може бути звільнений від своїх обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів на підставі своїх релігійних переконань. Але для тих, хто через свої релігійні переконання не може виконувати військову службу, передбачена альтернативна служба.

Закон "Про альтернативну (невійськову) службу" вводить альтернативний варіант для громадян, які не можуть служити в армії з міркувань совісті. Альтернативна служба не передбачає військової підготовки та не пов'язана з використанням зброї. Її мета – виконання обов'язків перед суспільством в іншій формі, яка не суперечить релігійним переконанням військовозобов'язаних.

Альтернативну службу проходять на підприємствах, установах та організаціях, діяльність яких пов'язана із соціальним захистом населення, охороною здоров'я, охороною навколишнього середовища, будівництвом, житлово-комунальним та сільським господарством, а також у патронажній службі організацій Товариства Червоного Хреста України. Таким чином, громадяни, які не можуть виконувати свої обов'язки в армії через релігійні переконання, можуть зробити свій внесок у благо суспільства, не суперечачи своїм принципам.

"У мирний час віруючі деяких конфесій мали право на проходження альтернативної служби замість строкової. Таке право мають лише віруючі, які належать до офіційних та чинних згідно із законодавством України релігійних організацій, віровчення яких забороняє користуватися зброєю", – резюмував Новак.

Раніше ми писали, що російські військові активно будують нові укріплення на кордоні з Україною та публікували карти боїв.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.