RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

"Це будуть наші діти": як окупанти насправді "усиновлюють" українців

Українські діти зазнавали і фізичного, і психологічного насильства у катівнях, які облаштували в Херсоні окупанти, а батькам з України, які намагалися повернути своїх викрадених дітей, російські чиновники заявляли, що відтепер ті "діти Росії", тому вони їх більше "ніколи не побачать".

Розповідь хлопчика з Херсонської області, якого вдалося повернути з території країни-агресора, опублікував радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Читайте: "Ми їх камінням та колеса пробивали": херсонські діти розповіли, як боролися з окупантами - відео

Підліток розповів, що дітей, на яких вдома чекали батьки, намагалися відправити в інтернат до Пскова, після чого доправити в прийомні сім'ї для усиновлення.

"Ми говорили, що від нас батьки не відмовлялися, нікуди ви нас не відвезете. А нам казали, що відмовилися від нас. Я дзвоню мамі. Мама каже цій, директорові табору, каже "Ви що, взагалі хворі? Я цього не говорила. Навіщо ви дітям брешете?". А та каже: "Все одно ви їх не заберете. Це діти Росії", – переказав хлопчик розмови.

За словами хлопчика, дітей дуже погано годували, також до них застосовували фізичне насильство, б'ючи проукраїнськи налаштованих.

"Били. Тих, хто за Україну. Там із Херсонської області майже всі за Україну... Палицею металевою якоюсь", - розповів підліток. Карали дітей, зокрема, за слова "Слава Україні!"

"Ми сиділи в залі та хтось вигукнув "Слава Україні!", а інший відповів: "Героям Слава!". Їх забрали. Не знаю, що з ними було", - згадує підліток.

Також він розповів, що чоловік на прізвище Астахов, який відповідав "за безпеку", знущався з українських дітей. "Кому ви з України потрібні? Ми вас відвеземо до інтернату, ви там посидите – і все зрозумієте", – передає слова росіянина український хлопчик.

Крім того, вже після деокупації Херсона дітям розповідали, що визволення українськими військовими правобережжя області нібито було брехнею.

"Русня має повисихати вся до сьомого коліна. Людожерка Львова-Бєлова має горіти в пекельних муках тут. На землі. За викрадення наших українських дітей. І не говоріть мені про гуманізм і людяність. Не тут. Не про них", – прокоментував Петро Андрющенко розповідь підлітка про депортацію українських дітей за схемою, яку створила російський дитячий омбудсмен Марія Львова-Бєлова.

Нагадаємо, що у тимчасово окупованому РФ українському Криму адміністрація дитячого табору відмовилася повернути 14-річну дитину додому до Херсона.

Вас може зацікавити:

Путін піде під трибунал: Міжнародний суд видав ордер на арешт

"Оцінили нашу роботу": оточення Путіна відреагувало на рішення МКС

Є реальна перспектива: Зеленський про ордер МКС на арешт Путіна