RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

В Україні не подолати корупцію, доки країною "керує" Офіс президента - доброволець

Розкриті в Міноборони корупційні схеми шкодять іміджу України, що може негативно позначитися на допомозі, що надається країнами Заходу.

Про це заявив у коментарі "Апострофу" голова правління Центру конституційного моделювання, доброволець Геннадій Друзенко, який створив та очолює Перший добровольчий мобільний шпиталь (ПДМШ) ім. Миколи Пирогова, що рятує поранених захисників на фронті.

Статті у західній пресі про корупцію в Україні шкодять іміджу країни, і формують в американців негативне сприйняття щодо надання допомоги, впевнений він: "Американці, а також інші партнери готові витрачати свої гроші, гроші платників податків на допомогу Україні... Але не готові, щоб на їхні гроші в Україні розвивалося нове покоління олігархів".

Друзенко скептично прокоментував створення в Україні Громадської антикорупційної ради для контролю за розподілом фінансової допомоги: "Корупція – це ж задавнена хвороба, аби її викоренити слід міняти інституційну архітектуру держави та культуру українців".

Геннадій Друзенко вважає, що корупція починається там, де держава розподіляє надто багато ресурсів, і ці рішення ухвалює вузьке коло осіб.

"Мені дуже далекий каргокульт НАБУ чи перетворення його на кумира, і дуже дитяча наївна віра, що якісь громадські ради щось кардинально вирішать", - розповідає експерт.

Він звернув увагу на наслідки, до яких приводять ситуації із розкраданням грошей: "Корупція завжди відгукується смертю: десь вкрали гроші на індивідуальні аптечки бійця, гроші на ліки, гроші на турнікети. Точніше придбали по завищеним цінам, що означає: якщо ціни завищені вдвоє, кожен другий поранений боєць помре, хоча міг вижити. Я вже не кажу про танки та літаки, яких досі не вистачає на фронті, про джипи, які досі купує не уряд, а народ з усього світу, або про "Мавіки", на які збирають гроші волонтери".

Скандали позначаться на ситуації із зменшенням постачання західної допомоги в Україну: "Наступного року в США вибори й опоненти Байдена почнуть, безумовно, розкручувати тему української корупції… Звинувачуватимуть Байдена в тому, що "під виглядом боротьби з Путіним він створив цілу плеяду нових олігархів за рахунок американських платників податків"... Під це будуть інвестовані значні ресурси, з'являться розслідування", - заявив Друзенко.

Наступний рік буде проблемним для України щодо західної допомоги: "Цей рік ми ще маємо, щоб самим лікувати свої системні хвороби. Я поки не бачу політичної волі цим займатися… Поки країною в ручному режимі управлятиме Офіс президента, корупцію ми ніколи не поборемо", - резюмував він.