RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Дуже багато порушень: у справі згвалтування неповнолітньої на Закарпатті виявили багато "косяків"

Воловецький районний суд на Закарпатті дав два роки умовно трьом підліткам за групове зґвалтування 14-річної дівчини, що спричинило хвилю обурень у мережі.

Про це повідомив закарпатський журналіст Віталій Глагола у Facebook.

"Я поговорив із татом дівчинки. Він готовий боротися до кінця і подавати апеляцію на рішення суду", - написав журналіст.

Читайте також: Прив'язали до стільця, щоб дивилася: у Бучі російські нацисти на очах матері зґвалтували 11-річного сина

Сумнівне рішення суду вже донесли до Офісу генпрокурора та Вищої ради правосуддя.

Вплинути на резонансну справу вирішили й відомі особи.

Наприклад, адвокат Масі Найєм готовий зібрати групу адвокатів для захисту дівчинки та підготовки апеляції.

"Апеляція буде. Ми говорили з рідними дівчинки. Не вдаватимуся ні в які подробиці. Але родина готова боротися далі. А пройти цей шлях їм допоможуть найкращі юристи. Над цим вже працюємо. Одне можу сказати: це будуть найкращі адвокати. Сім'ї це нічого не коштуватиме", - написав журналіст.

Телеведуча Маша Єфросиніна, яка надала цій справі розголосу, знайшла для дівчинки одного з найкращих психологів України, яка допоможе їй пережити подію.

На шкільного психолога сподівань не покладають, оскільки він дав позитивну характеристику ґвалтівникам під час розслідування.

Голова Закарпатської ОДА Віктор Микита також обурений ситуацією. Він наголосив, що вироком суду має зайнятися Вища рада правосуддя.

Чиновник доручив соцслужбам вивчити всі обставини, дії чи можливу бездіяльність відповідальних посадових осіб територіальної громади та навчального закладу. Сім'ї постраждалої та дитині пообіцяв необхідну підтримку та допомогу.

Омбудсмен Дмитро Лубинець повідомив, що справа перебуває під його контролем.

"Зафіксовано порушення права дитини на захист та справедливе судочинство. Права неповнолітньої дівчини мають бути відновлені!"

Що відомо про згвалтування та рішення суду?

Злочин стався у серпні 2021 року. Троє неповнолітніх мешканців села Верхні Ворота вчинили у підвальному приміщенні стосовно дівчини "дії сексуального характеру", як це охарактеризував суд. Окремі епізоди своїх дій підлітки знімали на відео.

14 вересня того ж року до поліції звернулася бабуся потерпілої. За фактом згвалтування неповнолітньою групою осіб слідчі відкрили кримінальне провадження. Санкції статті передбачають до 12 років позбавлення волі. Підозрюваних — двох 15-річних та 14-річного підлітків — ув'язнили без права внесення застави.

16 березня 2023 року Воловецький районний суд визнав підлітків винними, їм призначили покарання у вигляді п'яти років позбавлення волі з випробувальним строком два роки.

Суд кваліфікував дії обвинувачених не як згвалтування, а за ч. 3 ст. 153 КК України - вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов'язаних із проникненням у тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілого (сексуальне насильство).

Суд при ухваленні рішення враховував, що обвинувачені неповнолітні, і раніше не були засуджені, визнали провину та розкаялися, а також спирався "на позитивні характеристики", які написали обвинуваченим вчителі з місцевої школи. Вони вважають висновок "надто суворим покаранням".

Крім того, постраждала в суді не мала адвоката. Її інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради, в якій мати одного з ґвалтівників працює секретарем.

Нагадаємо, окупанти почали ґвалтувати жінок на прикордонних з Україною територіях РФ.

Вас може зацікавити:

Ґвалтували вагітну жінку та 4-річну дівчинку: спливли деталі про звірства росіян у Броварах

Псковський нелюд: що відомо про путінського вояка, що зґвалтував немовля

В окупованому Мелітополі знайшли вбиту дівчинку: перед смертю її ґвалтували та били