RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Скандал з УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі: всі подробиці

29 березня минув термін договору національного заповідника "Києво-Печерська лавра" з УПЦ (МП), але московський патріархат не виселився зі святині. 30 березня московський патріархат спокійно проводить там богослужіння, а його парафіяни заблокували роботу комісії Мінкульту.

"Апостроф" у режимі онлайн стежить за тим, що відбувається у Києво-Печерській лаврі.


31 березня

Близько 11-ї ранку до Лаври прибули представники українських радикальних організацій з вимогою вигнати "русню". Обійшлося без рукоприкладства. Але на цьому тлі парафіяни цілували руку священикові, висловлюючи свою повагу.

О 10 ранку комісія Мінкульту знову приїхала до Лаври.

Цього разу "жителі" монастиря були більш підготовленними і організованими. "Прихожани" організовано заблокували доступ до будівель, а священики з раціями координували свої дії та заважали працювати журналістам, називаючи тих антихристами.

Комісія Мінкульту поїхала, так нічого і не досягнувши.


30 березня.

Намісник монастиря Павло (Лебідь) заявив, що комісію Міністерства культури та інформаційної політики не допустять на територію заповідника. Віряни проганяли членів комісії зі словами: "Геть з лаври, йдіть воювати".

Зазначимо, що мета комісії - передача державі майна лаври. Йдеться про 79 об'єктів, переданих монастирю у безоплатне користування у 2013 році. Їх мають перевірити та скласти акти приймання-передачі. Проте роботу комісії 30 березня фактично заблоковано.

"Робитимемо зовнішнє обстеження, складатимемо акти в рамках закону. У нас три місяці для цієї діяльності, але сьогодні перший день. Я так розумію, так нас "благословляють", — прокоментувала директор департаменту культурної спадщини Мінкультури Мар'яна Томін.

Митрополит Павло вийшов до журналістів і заявив, що, незважаючи на закінчення договору оренди, УПЦ МП не покине Лавру.

Близько 13:00 комісія залишила Лавру, оголосивши, що повернеться у п'ятницю о 10 ранку.

Станом на 12:20 в Лаврі неспокійно. Павло (Лебідь) заявив, що суд відбудеться 26 квітня. Через суд УПЦ МП намагатиметься "законними методами" відстояти Лавру.

Він пригрозив журналістам палицею.

Священник УПЦ МП на території Лаври штовхнув журналістку, коли вона намагалася поставити запитання митрополиту Павлу, та зірвав кріплення на камері оператора.

Віруючі продовжують блокувати Лавру. Поліція розвертає всі машини, які намагаються вивезти церковні цінності без висновку комісії. На місці перебуває фотокореспондент "Апострофа".


Читайте також: УПЦ МП хоче через суд повернути гроші за 29 років "творення" Лаври: заява

Крім заяви, що комісію не допустять на територію Лаври, він висловив сумнів у повноваженнях РНБО, мовляв, "сьогодні вона є, а завтра ні" (так він відповів секретареві Ради національної безпеки Олексію Данилову, який заявив, що "виносити за ноги з Лаври нікого не будуть", оскільки "вони самі потихеньку вийдуть").

У Лаврі багато парафіян УПЦ МП, які скандалять і поводяться агресивно.

Один з телеканалів веде онлайн трансляцію з Лаври

онлайн стрім відео з лаври

Читайте також матеріал "Апострофа": Ось тобі, бабусю, й Павлов день: чому УПЦ МП залишилася у Лаврі

  • Вас може зацікавити:

Священики Лаври можуть продовжувати службу: Епіфаній озвучив умову

Почаївську лавру також заберуть у УПЦ МП: перші деталі

З Москви дано наказ - не відступати: українців розгнівала відмова УПЦ МП виселятися з Лаври