RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Біля штаб-квартири НАТО підняли прапор Фінляндії: відео церемонії

4 квітня 2023 року Фінляндію офіційно оголосили членом НАТО. Прапор держави підняли біля штаб-квартири Північноатлантичного Альянсу у Брюсселі, де відбулася церемонії обміну документами.

Про це повідомляє "Апостроф", посилаючись на інформацію пресслужби НАТО.

Читайте також: Україна стане членом НАТО, але є умова: генсек Альянсу зробив важливу заяву

Країна стала 31 членом оборонного союзу на тлі повномасштабної війни в Україні, розпочатої Росією.

"Сьогодні Фінляндія стала членом оборонного альянсу НАТО. Починається нова ера. Кожна країна максимізує свою безпеку. Це також те, що робить Фінляндія. Водночас членство в НАТО зміцнює нашу міжнародну позицію та нашу свободу пересування", - заявив президент цієї країни Саулі Нiйністе.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав Фінляндію як повноправного члена, наголосивши, що відсьогодні 31 прапор майорітиме разом як символ єдності та солідарності.

"Пане президенте, вдячний за ваше лідерство та відданість, а також за те, що ви привели Фінляндію до найуспішнішого альянсу в історії. Чудово, що ви тут. Ласкаво просимо до Альянсу", - повідомив він на пресконференції.

Столтенберг зауважив, що Фінляндія тепер підпадає під дію статті 5 Статуту Північноатлантичного альянсу. Тобто країна буде охоплена залізними гарантіями безпеки НАТО за даною статтею, відповідно до якої, напад на одного союзника вважатиметься нападом на них всіх.

Також він заявив, що з нетерпінням чекає нагоди якнайшвидше привітати із подібним Швецію, яка теж подала заявку на членство в НАТО після початку війни в Україні.

За його словами, мета стримування та оборони НАТО полягає не в тому, щоб провокувати конфлікт, а в його запобіганні.

"Будь-яке непорозуміння, будь-який прорахунок є небезпечним, і з моменту як Фінляндія стає повноправним членом, ми усуваємо простір для прорахунків Москви щодо готовності НАТО захистити Фінляндію. Це робить Фінляндію безпечнішою та сильнішою, і нас всіх більш убезпеченими", - сказав Столтенберг.

Він нагадав, що багато років відбувалося нарощування російської армії на півночі біля Фінляндії та Норвегії, на Кольському півострові та в Арктиці.

"І ми не тільки спостерігали нарощування російської сили, але також бачили, що Росія бажає і президент Путін готовий використовувати військову силу проти сусідів: Грузії в 2008 році, потім Криму в 2014 році, а потім повноцінне вторгнення в Україну минулого року. Отже, це частина шаблону, і саме тому ми зміцнили НАТО, нашу готовність або присутність у східній частині союзників і чому потрібні інвестиції союзників у нові сучасні можливості", - зазначив генсек.

Фінляндія зберігала свій нейтралітет з 1917 року, тільки-но здобула незалежність, однак війна в Україні змінила позицію з цього питання.

Оскільки загальний кордон Фінляндії з Росією сягає 1,3 тис. кілометрів, то тепер спільний кордон РФ з НАТО розширився вдвічі до 2,6 тис. кілометрів.

Нагадаємо, раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган ухвалив рішення турецького парламенту про ратифікацію протоколу про вступ Фінляндії до НАТО.

  • Вас також може зацікавити:

Фінляндія слідом за Швецією "насолила" Росії заявою щодо вступу до НАТО

Бояться вступу до НАТО? Росія випробувала крилату ракету біля Фінляндії та Швеції

Країни НАТО мають наростити видобуток, забезпечивши підтримку України в Європі - французький парламентар