RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Коли Фінляндія офіційно вступить до НАТО: Столтенберг назвав дату

Фінляндія офіційно приєднається до НАТО 4 квітня.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу в Брюсселі 3 квітня, повідомляє ЄП.

Виступаючи напередодні зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу, яка проходитиме у столиці Бельгії, Столтенберг підтвердив інформацію про приєднання Фінляндії у вівторок. Про це раніше повідомляли ЗМІ. Столтенберг сказав, що вівторок стане історичним днем.

Читайте також: Україна стане членом НАТО, але є умова: генсек Альянсу зробив важливу заяву

Завтра ми привітаємо Фінляндію як 31-го члена НАТО, що зробить Фінляндію безпечнішою, а наш Альянс - сильнішим. Ми піднімемо прапор Фінляндії вперше тут, у штаб-квартирі НАТО" - сказав він.

Завтра Фінляндія братиме участь у всіх зустрічах та діях Альянсу як повноправний член. Це станеться, оскільки всі 30 країн-членів схвалили протокол про членство Фінляндії.

Завершення членства Фінляндії все ще вимагає, щоб Туреччина передала ратифікований протокол про приєднання до архіву Державного департаменту США. Після цього НАТО має запросити Фінляндію до приєднання, а Фінляндія має підписати документ про приєднання та передати його до Держдепартаменту США.

Однак усі ці процедури планують зробити у Брюсселі, щоб фінським чи турецьким чиновникам не довелося їздити до Вашингтона.

Міністр закордонних справ Пекка Хаавісто заявив журналістам, що членство Фінляндії можуть формально затвердити у Брюсселі без надсилання документів до Вашингтона.

У минулому вважалося, що членство набирає чинності лише тоді, коли представник країни передає документи про приєднання до Державного департаменту США у Вашингтоні.

Примітно, що 4 квітня – річниця заснування НАТО. Цього дня 1949 року у Вашингтоні представники 12 країн - США, Великобританії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембургу, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії - підписали Північноатлантичний пакт про військово-політичний союз.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган ухвалив рішення турецького парламенту про ратифікацію протоколу про вступ Фінляндії до НАТО.

  • Вас також може зацікавити:

ЗСУ можуть отримати від Фінляндії танки Leopard 2: яка умова і в чому особливість техніки

Бояться вступу до НАТО? Росія випробувала крилату ракету біля Фінляндії та Швеції

Країни НАТО мають наростити видобуток, забезпечивши підтримку України в Європі - французький парламентар