RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Фонд BGV та Естонія запустили програму для безкоштовного протезування для українців

Український благодійний фонд BGV з урядом Естонії запустили і реалізовують програму для безкоштовного протезування іреабілітації українців, які втратили кінцівки внаслідок бойових дій. Протезування українців, переважно військових, здійснюється в Таллінні на базі лікарні Ida-Tallinna Keskhaigla. До закладу входять сім клінік, штат нараховує понад 2500 працівників.

У рамках програми пацієнтам виготовляють та встановлюють біонічні електронні протези, які регулюються під потреби конкретного користувача. Такі протези обладнані амортизаторами та низкою рухомих елементів, мають додаток, який дає можливість перемикатися з ходьби на спортивні режими. Вартість протезу сягає 70-80 тисяч євро.

"У співпраці з українцями ми розпочали наш проєкт для надання послуг із реабілітації та протезування українців, які втратили кінцівки через травми. Наразі ми працюємо над наступними проєктами, щоб розширити масштаби співпраці з Україною", — наголосила віце-канцлерка з питань охорони здоров'я Міністерства соціальної політики Естонії доктор Хейді Аласеп.

У рамках програми від БФ BGV та уряду Естонії протези отримали два українці, які у березні повернулися з Естонії в Україну і продовжують реабілітацію. Першими учасниками програми стали Тарас Винарчик, аеророзвідник 15-ої окремої бригади артилерійської розвідки, який втратив ногу під час виконання завдання з корегування артилерії; та Олександр Горохівський з Чернігівської області, який втратив кінцівку під час облоги Чернігова.

Для українців протезування у рамках програми є безкоштовним: виготовлення, встановлення, реабілітація в Східно-Талліннській центральній лікарні беруть на себе ініціатори проєкту. До кінця року партнери у співпраці планують організувати протезування для 20 українських військових та цивільних, які втратили кінцівки внаслідок російського вторгнення.

Естонія підтримує Україну політично, економічно та військово, продовжує надавати гуманітарну допомогу, розпочала низку робіт у рамках відбудови України, активно допомагає українським біженцям, пропонуючи соціальний захист та медпослуги. Проєкт із реабілітації військових ініційовано Міністерством соціальної політики Естонії у співпраці з Силами оборони Естонії та Східно-Талліннською центральною клінічною лікарнею.

Благодійний фонд BGV (BGV Charity Fund) заснований бізнесменом Геннадієм Буткевичем, займається закупівлею і доставкою гуманітарної допомоги в Україну для дітей, вразливих верств населення, військових, медзакладів та волонтерів. Партнери фонду BGV — це бізнес з України, Німеччини, Італії, Естонії, Австрії, Польщі, Румунії тощо. BGV доставив із Європи понад 300 вантажівок гуманітарної допомоги - 6000 тонн товарів, вартість який сягає понад 300 млн грн. Фондом залучено близько 10,5 млн доларів підтримки для України.