RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

9 травня

8 травня

7 травня

Всі новини

Українська авіація завдала 12 ударів по росіянам: свіже зведення Генштабу

Станом на неділю, 9 квітня, 410-й день повномасштабного російського вторгнення в Україну, ЗСУ минулої доби відбили понад 50 атак окупантів на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, де ворог зосереджує зараз основні зусилля. Водночас авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по противнику.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ у Facebook.

Читайте також: Бої за Бахмут незабаром можуть завершитися: аналітики дали розклад

Протягом 8 квітня окупанти завдали чотири ракетних та 40 авіаційних ударів, здійснили 58 обстрілів з РСЗВ по українських позиціях та цивільній інфраструктурі. Основні зусилля ворог зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, але ЗСУ відбили понад 50 атак.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках немає суттєвих змін. Зберігається військова присутність у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей. У прикордонних районах Курської області окупанти продовжують інженерне обладнання місцевості. Протягом 8 квітня російська армія обстріляла такі населені пункти:

  • Грем’яч на Чернігівщині;
  • Середина-Буда, Баранівка, Безсалівка, Волфине, Тур'я, Високе на Сумщині;
  • Ветеринарне, Гранів, Вільхівка, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Караїчне та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку окупанти обстріляли:

  • Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Крохмальне, Кіндрашівка, Піщане та Берестове Харківщини.

На Лиманському напрямку ворог невдало наступав південніше Кузьминого та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів зазнали:

  • Чернещина на Харківщині;
  • Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганщини;
  • Колодязі, Ямполівка, Торське, Сіверськ, Спірне Донеччини.

На Бахмутському напрямку тривають бої, російські війська намагаються взяти під повний контроль Бахмут. Протягом 8 квітня ворог невдало наступав в районі Богданівки. ЗСУ відбили близько 10 атак у тому напрямку. Від обстрілів загарбників постраждали понад 15 населених пунктів, серед яких:

  • Васюківка, Міньківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Біла Гора, Новодмитрівка та Дружба на Донеччині.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках окупанти безуспішно вели наступ в районах Новокалинового, Сєверного, Первомайського та Мар’їнки Донеччини. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Мар’їнку, де було відбито понад 15 ворожих атак. Противник обстріляв такі населені пункти:

  • Новокалинове, Кам'янка, Степове, Орлівка, Ласточкине, Авдіївка, Сєверне, Нетайлове, Карлівка, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда та Парасковіївка Донеччини.

На Шахтарському напрямку наступу з боку окупантів не було, але обстріляли такі населені пункти:

  • Новомихайлівка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива та Новомайорське Донеччини.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог продовжує нарощувати у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції. Обстріляв понад 40 населених пунктів біля лінії бойового зіткнення, серед яких:

  • Времівка, Новопіль Донеччини;
  • Новосілка, Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Степове, Кам'янське Запорізької області;
  • Дудчани, Качкарівка, Берислав, Козацьке, Миколаївка, Іванівка, Микільське, Комишани, Білозерка, Дніпровське Херсонщини, а також Херсон.

На окупованій частині Херсонщини загарбники продовжують посилювати контррозвідувальний та поліцейський режим. У Горностаївському районі вони проводять перевірку телефонів у місцевих жителів на наявність фото- та відеоматеріалів, а також "забороненого" контенту. Під час перевірок рашисти фіксують персональні дані мешканців району, а також вибірково обшукують їхні оселі.

У свою чергу, протягом 8 квітня українська авіація завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки ворога. Також ЗСУ збили два безпілотника "Supercam", шість типу "Орлан-10" та шість типу "Zala". Українські підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два райони зосередження окупантів, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів і позицію засобів протиповітряної оборони, а також п'ять станцій.

Нагадаємо, українські військовослужбовці під час війни з РФ активно використовують польські САУ Krab, які Варшава надіслала в якості військової допомоги. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав відео застосування САУ Krab.

  • Вас також може зацікавити:

Кульмінація пройшла: військовий аналітик розповів про сили настання ворога під Бахмутом

Вони зробили три головні помилки: військовий пояснив, чому пропав наступ окупантів

Спочатку виснажаємо їх у Бахмуті: у Зеленського назвали терміни масштабного контрнаступу ЗСУ