RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

ЗСУ запекло борються за центр Бахмут: нові карти боїв в Україні

Російські окупанти продовжують досягати успіхів у Бахмуті, але припинили наступ на Авдіївку.

Про це повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: Бої за Бахмут незабаром можуть завершитися: аналітики дали розклад

Так, повідомляється про те, що ворог і надалі зміцнюється прикордонні райони Російської Федерації. У Генштабі України розповіли про те, що окупанти будують зміцнення у прикордонних з Україною районах Курської області та тримають своїх військових у прикордонних районах Курської та Білгородської областей.

Крім того, аналітики розповіли про те, що на Донбасі тривають бої. Так, станом на 8 квітня 2023 року ворог продовжує добиватися успіхів у багатостраждальному Бахмуті. Геолокаційні кадри, які з'явилися 7 квітня, демонструють, що росіяни просунулися впритул до траси T0504 у південно-західному Бахмуті. Є також інформація про те, що ворог просунувся у південному та центральному Бахмуті. Джерело в РФ повідомило про те, що в ніч на 7 квітня "вагнерівці" повністю захопили Бахмут і що ЗСУ відступають до Часів Яру. Пізніше 8 квітня ця заява була відкликана, з'явилося повідомлення про те, що українські військові відступили лише з центральної частини міста до західних Бахмута.

ISW не помітила візуального підтвердження заяв РФ про те, що війська Вагнера контролює весь центр Бахмута, а щодо менших темпів просування в центрі вказують на те, що ЗСУ все ще активно захищає свої позиції в цій частині населеного пункту.

Є також інформація про те, що напруга між "вагнерівцями" та іншими російськими військовими зростає. Власник "Вагнера" Євген Пригожин відповів раднику голови так званої "ДНР" Яну Гаїну на заяви про захоплення російськими військами залізничної станції "Бахмут-1" і заявив, що мало знає про дії російських військ у Бахмуті, оскільки не бачив.

Крім того, за інформацією аналітиків, темпи наступальних дій Росії на лінії фронту Авдіївка-Донецьк знизилися. У Генштабі України розповіли про те, що російські окупанти вели безуспішні наступальні дії в районі Новокалинового (13 км на північ від Авдіївки) і в межах 32 км на південний захід від Авдіївки в районі Північного, Першотравневого, Мар'їнки та Перемоги.

За словами голови Ради резервістів сухопутних військ України Івана Тимочка, наступ ворога на Авдіївку зупинився, але окупанти зберігають свій оперативний темп у Мар'їнки (27 км на південний захід від Авдіївки). У Генштабі заявили, що 8 квітня російські здійснили приблизно чверть усіх своїх штурмів в Україні в районі Мар'їнки.

Нагадаємо, ЗСУ вісім разів знищували російську "елітну" 155-ту бригаду морської піхоти з початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну.

  • Вас також може зацікавити:

Кульмінація пройшла: військовий аналітик розповів про сили настання ворога під Бахмутом

Вони зробили три головні помилки: військовий пояснив, чому пропав наступ окупантів

Спочатку виснажаємо їх у Бахмуті: у Зеленського назвали терміни масштабного контрнаступу ЗСУ