RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Бої за Бахмут незабаром можуть завершитися: аналітики дали розклад

Великий наступ” ЗС РФ на Бахмут Донецької області, де найманців ПВК “Вагнер” поменшало, досягло своєї кульмінації і припинилося, тому що окупанти виснажені боями. Водночас загарбники можуть продовжувати активні атаки на місто.

Про це повідомляється в аналітиці американського Інституту вивчення війни (ISW) за 25 березня.

Читайте також: Окупанти припинили наступ на одному з напрямків та посилюють терор мирних жителів у Бердянську

Так, речник Східної групи військ України полковник Сергій Череватий заявив, що у суботу, 25 березня, окупанти провели 18 наземних атак під Бахмутом, хоча раніше атак було по 40-50. Він вважає, що виснажені найманці вже не можуть самі підтримувати старий темп операцій, але є ймовірність, що вони збільшать його знову за допомогою ЗС РФ.

Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний зазначив, що ситуація у Бахмуті вже стабілізується. Аналітики ISW припускають, що ці дві заяви не виключають одна одну, і зусилля загарбників проти міста, можливо, досягли кульмінації.

Водночас в Інституті вивчення війни вважають, що російська армія може продовжити агресивний обстріл Бахмута, навіть якщо наступ завершився з невеликим успіхом або взагалі без нього, оскільки кульмінація не означає відсутність боїв.

Фото: understandingwar.org

Крім того, удари по населеному пункту можуть знову відновитися на високому рівні без досягнення значних нових успіхів, якщо ЗС РФ справді вступлять у бій. Це може запобігти кульмінації "великого наступу" Росії та призвести до оперативно значущих успіхів, а можливо й змусити українських військовослужбовців відступити.

Але аналітики схиляються до того, що такий сценарій є малоймовірним зараз. В ISW пояснюють, що у ворога немає необхідного для цього ступеня вогневого контролю над українськими наземними логістичними шляхами до Бахмута, Авдіївки та, можливо, інших ділянок фронту, про які розповідають російські воїнкори.

Фото: understandingwar.org

Крім того, нещодавні кадри показують, що українські воїни все ще можуть їздити дорогами Бахмут-Часов Яр і Бахмут-Хромово, хоч і артилерія окупантів обстрілює українські авто.

Також експерти припускають, що ситуація під Бахмутом для противника погіршилася через напружені відносини між Міноборони РФ та ПВК "Вагнер".

Нагадаємо, Збройні Сили України вісім разів знищували російську "елітну" 155 бригаду морської піхоти з початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну. Більшість втрат була зафіксована при спробах захоплення Вугледара в Донецькій області.

  • Вас також може зацікавити:

Кульмінація минула: військовий аналітик розповів про сили наступу ворога під Бахмутом

Вони зробили три головні помилки: військовий пояснив, чому провалився наступ окупантів

Спочатку виснажимо їх у Бахмуті: у Зеленського назвали терміни масштабного контрнаступу ЗСУ