RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Чи можна їхати за кордон після зняття з обліку: роз'яснення юриста

Під час дії воєнного стану в Україні всі чоловіки вважаються військовозобов'язаними й можуть отримати повістку, але деякі роботодавці можуть забронювати своїх працівників, натомість для громадян України, які не перебувають на військовому обліку, немає перешкод для виїзду за кордон, навіть попри загальну мобілізацію.

Про це в ефірі каналу "Київ" розповів адвокат Ростислав Кравець.

Юрист пояснив, що українці, які отримали висновок військово-лікарської комісії про непридатність до військової служи та були зняті з військового обліку, можуть вільно виїхати за межі країни.

Читайте: Де в Україні можуть вручити повістку: адвокат назвав несподіване місце

Але треба узяти до уваги, що крім закордонного паспорта, який дає право виїжджати з України, на кордоні обов'язково вимагатимуть ще певні документи.

"Ви берете військовий квиток, висновок військово-лікарської комісії про те, що ви зняті з військового обліку у зв'язку з тим, що ви непридатні для військової служби, та спокійно їдете на кордон", — пояснив Ростислав Кравець, додавши, що прикордонники зобов'язані випустити із країни таку людину..

Нагадаємо, що на Закарпатті затримали військовозобов'язаних чоловіків-ухилянтів, які намагалися потрапити до Румунії.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

Чи можуть вручити повістку на кордоні: українцям дали пояснення

Мобілізація 2023: чи можуть призвати з "білим квитком" та випустити за кордон

В Україні хочуть створити реєстр "ухилянтів": юрист вказав на проблему