RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

В Україні хочуть створити реєстр "ухилянтів": юрист вказав на проблему

Депутати Верховної Ради працюють над створенням законопроекту про так званий відкритий "реєстр ухилянтів", до якого збираються включати військовозобов'язаних чоловіків, що отримали повістки, але проігнорували виклик до територіальних центрів комплектування та соцпідтримки.

Про це пише ресурс UBR.

Планується, що будь-який бажаючий зможе отримати доступ до персональної інформації ухилянта, яка включатиме ім'я, прізвище та ідентифікаційні ознаки того, хто отримав повістку.

Читайте: Рахунок іде на сотні: де найчастіше та які вироки виносять "ухилянтам"

"Я підтримую створення подібного реєстру. Кожен військовозобов'язаний має поставити запитання: ти був у ТЦК? Не був? Чому? На дворі війна – екзистенційна війна. А держава – це інструмент примусу для інтересів більшості. Крапка", – прокоментував ініціативу екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

Реєстр ухилянтів, за задумом члена комітету Верховної Ради з питань національної оборони, безпеки та розвідки, представника президента у парламенті Федора Веніславського, слугуватиме "засобом громадського тиску на несвідомих громадян".

І після того, як внесена до реєстру людина прибуде до військкомату, інформацію про неї "підчистять" у публічному доступі.

"Якщо людина не з'явилася, то це означає, що вона свідомо не виконує свого конституційного обов'язку захищати Батьківщину", - зазначає Веніславський.

За словами Вениславського, з'явиться законопроект про реєстр ухилянтів не раніше травня.

Водночас, як зазначив юрист Владислав Зайцев, таку ініціативу реалізувати не складно, і зараз ще рано стверджувати, що вона порушить закон про захист персональних даних.

"Дивлячись, як буде прописаний закон про реєстр. Зараз існує багато ресурсів, де можна отримати інформацію – реєстр боржників, реєстр судових рішень. Будь-яка особа може отримати інформацію, наприклад, про боржника – такі реєстри є. І під них розроблені нормативно-правові акти", - пояснив юрист.

Якщо буде розроблено нормативно-правовий акт про реєстр ухилянтів, то з погляду закону всі формальності будуть дотримані, але якщо оцінювати ідею з етичного боку, то можуть виникнути питання.

"Якщо особа ухиляється, то яким чином впливатиме цей реєстр? Громадське осуд? З погляду етики – ідея сумнівна", – вважає Зайцев.

Нагадаємо, що військовозобов'язані громадяни, засуджені за ухилення від мобілізації, все одно можуть бути призвані на військову службу після відбування покарання.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

Фейкові "пацієнти": для ухилянтів від мобілізації вигадали нову схему

Ухилянти від повісток платять від 2 до 12 тисяч доларів - спікер ДБР про "схематоз" з мобілізацією

Довелося відкривати вогонь: на кордоні із Молдовою затримали групу ухилянтів, фото