RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Оточити Бахмут росіянам не вдалося: свіжі карти боїв в Україні

Станом на 23 квітня, 424-у добу широкомасштабного російського вторгнення, за минулу добу окупанти здійснили обмежені наземні атаки вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна. Також ворог продовжує вести безуспішні наступальні дії на Бахмутському напрямку.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Читайте також: ЗСУ ліквідували майже 700 окупантів та десятки одиниць техніки: свіжі дані про втрати РФ в Україні

Луганська та Харківська області

У суботу, 22 квітня окупанти здійснили обмежені наземні атаки вздовж лінії Куп’янськ-Сватове-Кремінна. За даними Генштабу ЗСУ, українські воїни відбили наземні атаки поблизу Лиману Першого (12 км на північний схід від Куп’янська) та Білогорівки (12 км на південь від Кремінної).

Водночас російські блогери стверджують, що частини російської 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії просунулися в лісовому масиві біля Кремінної, а також ЗС РФ здійснили наземні атаки на Терни (16 км на захід від Кремінної), Невське (19 км на північний захід від Кремінної), біля Кузимівки (13 км на північний захід від Сватового) і Білогорівки, поблизу Васюківки (14 км на південний захід від Сіверська), Роздолівки (12 км на південь від Сіверська), Веселого (12 км на південний схід від Сіверська) та Спірного (11 км на південний схід від Сіверська).

За даними Міноборони РФ, ЗСУ проводили обмежені контратаки в районі Кремінної, які нібито відбили окупанти біля Торського (14 км на захід від Кремінної) та Діброви (5 км на південний захід від Крмейної). Воєнкори загарбників стверджують, що українські бійці періодично контратакують в районі Червонопопівки (6 км на північний захід від Кремінної).

Донецька область

Російська армія продовжує наступ навколо Бахмута. Геолокаційні кадри за 21 квітня показали, що загарбники просунулися до траси O0506 на північний захід від Хромового (безпосередньо на захід від Бахмута). За інформацією російських блогерів, "вагнерівці" там штурмують дороги, але вони не оточили Бахмут. Російські джерела в соціальних мережах повідомляють, що ЗСУ користуються дорогами, які проходять через Іванівське, а також польовими дорогами у цьому районі для забезпечення угрупування в Бахмуті. Там пройшли рясні дощі, тому російські блогери впевнені, що українські військові не зможуть вийти з міста по ґрунтовим дорогам, тому що їх розмило. Водночас ЗСУ можуть використовувати гусеничну техніку на цих дорогах до Бахмута.

За даними Міноборони РФ, десантно-штурмові загони "Вагнера" захопили три квартали на заході Бахмута, а російські воєнкори кажуть, що окупанти просунулися в південному та центральному Бахмуті, ближче до школи олімпійського резерву в західному Бахмуті. Але ISW немає візуального підтвердження подальшого просування росіян у межах міста.

Крім того, за інформацією Генштабу ЗСУ, рашисти вели безуспішні наступальні дії в районі Григорівки (9 км на північний захід від Бахмута), Богданівки (6 км на північний захід від Бахмута), Хромового та Іванівського (6 км на захід від Бахмута).

Водночас минулої доби окупанти вели наступ на ділянці фронту Авдіївка-Донецьк. За інформацією Генштабу, безуспішні наступальні дії були біля Новокалинового (13 км на північ від Авдіївки) та в межах 27 км на південний захід від Авдіївки поблизу Первомайського, Невельського та Мар’їнки.

У свою чергу, один російський блогер зазначив, що загарбники посилюють тиск на Мар'їнку, а також здійснили обмежену наземну атаку на заході Донецької області, зокрема в районі Вугледара (30 км на південний захід від Донецька). Речник Східного угруповання військ РФ Олександр Гордєєв повідомив, що окупанти нібито відбили операцію української розвідки в невстановленому місці на заході Донецької області.

Південь України

ЗСУ та партизани продовжують обстрілювати російські логістичні вузли в тилових районах на півдні України. Зокрема, окупаційний глава Криму Сергій Аксьонов повідомив, що російська ППО збила невстановлену зброю по Керченському мосту, без шкоди мосту та без втрат. Російські джерела висунули суперечливі твердження про те, чи була зброя українським безпілотником або ракетою від системи балістичних ракет малої дальності "Грім-2". Аналітики припускають, що окупаційна влада може не знати або замовчує тип зброї, а також вона звинуватила українських партизанів у бомбардуванні залізничного депо в окупованому Мелітополі Запорізької області.

Минулої доби ворог продовжував регулярний вогонь на захід від Гуляйполя та у Херсонщині. Геолокаційні кадри за 21 квітня показують, що він незначно просувався на південь від Мирного (12 км на південний захід від Гуляйполя). Один російський блогер зазначив, що ЗСУ провели бойову розвідку поблизу Дорожнянки (6 км на південь від Гуляйполя).

Нагадаємо, найближчими днями Україна отримає від Іспанії танки Leopard 2, але щоб завершити перемогою війну з Росією вже цього року, Києву потрібно значно більше військової допомоги від союзників.

  • Вас може зацікавити:

Окупанти ракетами С-300 вдарили по Харківщині: фото, відео та всі подробиці

Мінус вертоліт, танк і дрони: ЗСУ "пощипали" ворога на полі бою

Португалія передасть для ЗСУ партію бронемашин: у чому їхня особливість