RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Бомбили Україну: кого повернула Росія в рамках обміну

Україна в рамках обміну полоненими, який відбувся 6 травня, передала російських пілотів, які брали участь у масованих авіаударах по містах нашої країни.

Цю інформацію підтвердила пресслужба Міноборони РФ.

За даними відомства, обмін полоненими було здійснено після тяжкого переговорного процесу. У Міноборони РФ стверджують, що російським військовополоненим нібито загрожувала смертельна небезпека, тож Кремль вніс на обмін трьох пілотів.

Читайте також: Цинізм не знає кордонів: Росія хоче судити 14-річну українку

"Усім звільненим надається необхідна медична та психологічна допомога. Літаками військово-транспортної авіації ВКС Росії звільнених військовослужбовців буде доставлено для проходження лікування та реабілітації в медичних установах Міноборони Росії", - йдеться у повідомленні.

Російське видання "Агентство" також підтверджує, що Росія передала Україні 45 захисників "Азовсталі", а натомість отримала трьох пілотів, які брали участь у масованих авіанальотах. Пілоти ПКС РФ пробули в українському полоні понад рік.

У ході обміну полоненими, проведеного 6 травня, до Росії повернулися:

  • підполковник Максим Криштоп;
  • підполковник Сергій Косик;
  • майор Сергій Малов.

Максим Криштоп

Бомбив Балаклію та житлові будинки в Ізюмі Харківської області. У березні суд ухвалив рішення звільнити його від ув'язнення для передачі на обмін полоненими. У березні минулого року Криштоп брав участь у пресконференції полонених російських пілотів, організованої в Києві, і стверджував, що дізнався про вторгнення в Україну за місяць до операції.

"Усвідомлюю і визнаю жахливість злочинів, вчинених мною, хочу вибачитися у всього українського народу за те лихо, яке ми їм принесли", - говорив підполковник на пресконференції.

Сергій Косик

Заступник командира полку, пілот важкого винищувача Су-30СМ. Брав участь у авіанальотах на Харків та Балаклію. Вже в українському полоні Сергій Косик почав видавати себе за затятого пацифіста. 13 березня 2022 року судно підполковника було збите українською ППО, а на пресконференції, як і Криштоп, вибачався перед українцями.

Сергій Малов

Здійснив близько 20 бойових вильотів у напрямку Конотопу, Ізюму та Куп'янськ. Завдавав авіаудари по військовій та цивільній інфраструктури зазначених міст. 3 квітня 2022 літак майора ПКС РФ був збитий в районі Ізюму.

Раніше ми публікували повний список українців, звільнених із полону під час Великоднього обміну.

Вас може зацікавити:

Російського "омбудсмена" викрили на брехні про обмін військовополоненими

Як виживали і що їли в російському полоні: оповідання бійців ЗСУ, відео

Використовуємо різні інструменти: як Україна повертає своїх бійців із полону