RU  UA

Використовуємо різні інструменти: як Україна повертає своїх бійців із полону

Україні вдалося обміняти частину захисників та захисниць "Азовсталі" у Маріуполі – раніше додому повернулося 215 воїнів. Процес повернення бійців завжди дуже непростий.

Про це в ефірі Апостроф ТБ розповів екс-командир полку "Азов", офіцер СЗГ Максим Жорін.

Читайте також: Подробиці звільнення 215 захисників України: відео брифінгу

"За останні обміни азовців або не було, або їх було 1-2. Сьогодні – три азовці. Тому їх так і залишається понад 700 у полоні, і серед них продовжують залишатися 30 жінок. Переговори складні, але сподіваюся ближче підійти до обміну всіх на В основному вони перебувають у закладах окупованої Донецької області, але відомо, що окремих офіцерів вивозять на територію РФ - Таганрог, Ростов. Дехто каже, що краще загинути на Азовсталі, ніж пережити цей полон", - розповів Жорін.

За його словами, обмінний фонд поповнюється, і здебільшого це росіяни, а не представники "ДНР" та "ЛНР", як раніше.

"Але росіянам начхати на своїх людей, тому простий обмін людей на людей це питання не вирішує. Але Україна застосовує інші важелі впливу, і обмін – це різні інструменти та складові, залучення союзників тощо. Мобілізованих у Росії понад 300 тисяч, а може і 500 тисяч. Білорусам найближчим часом нема чим наступати. У них підготовлені позиції та артилерійські системи, які дивляться в наш бік. Однак піхоти та техніки, яка могла б у сухопутному порядку реалізувати наступ на кордоні, немає. Але підготовка проходить", - розповів він.

Читайте також: "Азовці" вже просять форму та рвуться на фронт - екс-командир полку "Азов"